Comisarii Gărzii Financiare (GF) rămîn în continuare pe poziţii şi declară că nu abandonează greva declanşată săptămîna trecută pînă cînd nu vor fi primiţi la negocieri de către ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "Vom fi în continuare în grevă, aşteptăm şi o reacţie din partea autorităţilor - în speţă Guvernul, Preşedinţia, pe care noi le-am informat în privinţa acestui conflict de muncă şi asupra revendicărilor noastre", a declarat vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Valentin Chilianu. La rîndul său, liderul de sindicat al GF Constanţa, Marius Nicolae, a afirmat că Garda va înceta acţiunea de protest abia atunci cînd va primi un semnal clar din partea autorităţilor competente. “Noi mergem mai departe. Pînă la această oră nu avem nici un semnal de la Bucureşti“, a declarat Marius Nicolae. Reamintim că angajaţii GF, afiliaţi la SNFP, au intrat, ieri, în cea de-a treia zi de grevă generală, cerînd combaterea evaziunii fiscale, plata orelor suplimentare şi dotarea corespunzătoare activităţii pe care o desfăşoară.
Preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, a declarat, în urmă cu două zile, că acţiunea de protest a comisarilor aduce statului pierderi de 350.000 de euro, precizînd, în acelaşi timp, că, deşi nu este de acord cu forma de protest aleasă de aceştia, revendicările lor trebuie ascultate. Paradoxal este că, în ciuda celor declarate de Bodu, liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a amintit de o întîlnire pe care reprezentanţii sindicatului au avut-o cu el în cadrul careia au solicitat o intrevedere cu ministrul Finanţelor, la care nu au primit, încă, niciun răspuns. În acelaşi timp, ministrul Vlădescu a apreciat că acţiunea de protest a comisarilor GF nu va afecta funcţionarea normală a structurilor MFP, în grevă fiind doar cîteva sute de comisari, dintr-un număr total de 29.561 de angajaţi ai ministerului. "Revendicările greviştilor sînt discutate şi în curs de rezolvare în limitele disponibilităţilor bugetare pentru toţi angajaţii MFP, şi nu pentru un număr limitat, care doresc drepturi speciale", a afirmat Vlădescu. El consideră protestul comisarilor neîntemeiat şi îi îndeamnă pe sindicalişti să înceteze greva şi să continue discuţiile cu reprezentanţii ministerului.
La sfîrşitul săptămînii trecute, preşeditele SNFP anunţa că, la nivel naţional, 830 din cei 905 comisari membri ai sindicatului sînt în grevă, în timp ce MFP preciza că la protest participă doar 350 de persoane, adică mai puţin de jumătate din numărul anunţat de iniţiatorii grevei generale. Sindicaliştii susţin că, numai pentru anul 2005, sînt restanţe de plată pentru 300.000 de ore suplimentare ale comisarilor şi că angajaţii plătesc din banii proprii deplasările de control prin ţară. Pe întreaga perioadă de derulare a conflictului de muncă, comisarii Gărzii Financiare, membrii SNFP, nu desfăşoară activităţi impuse de autoritate în afara orelor de program, în week-end şi pe timp de noapte, pînă cînd va fi reglementat statutul comisarului Gărzii Financiare, negociat între părţi. Conform unor date oficiale, salariul mediu net în acest domeniu este de 780 de lei.