Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, înaintea plecării într-o vizită oficială în Armenia, că niciun partid din afara celor guvernamentale nu poate spera că va obţine postul de comisar european, apreciind că acesta va fi un om politic din cadrul Alianţei PNL-PD. Şeful statului a adăugat că este posibil, de asemenea, să fie propuse două persoane - una din partea PD, cealaltă din partea PNL - urmînd ca decizia să aparţină preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso. Miercurea trecută, a doua zi după prezentarea Raportului CE, premierul Călin Popescu Tăriceanu a primit de la José Manuel Barroso o scrisoare prin care îl anunţa că poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european. În aceeaşi zi, Barroso a afirmat, la Bucureşti, că aşteaptă ca Guvernul român să îi prezinte un candidat pe care să îl accepte pentru postul de comisar la CE, urmînd ca portofoliul care va fi atribuit acestei persoane să fie stabilit ulterior. Barroso a arătat că este important ca persoana nominalizată pentru postul de comisar european să fie "hotărîtă" şi să îşi asume angajamentele faţă de UE. Preşedintele CE a amintit, totodată, că un comisar european are o activitate independentă, fără a primi "instrucţiuni" din partea ţării pe care o reprezintă. Numele vehiculate pînă acum pentru desemnarea comisarului european din partea României sînt: Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzăverde. De asemenea, surse apropiate de Palatul Cotroceni au declarat, marţi, că în cărţi ar fi intrat şi Vasile Puşcaş şi Petre Roman, lucru infirmat însă ieri, de către Băsescu.
Liderul social-democrat Mircea Geoană a declarat, ieri, că şeful statului nu are niciun drept să facă nominalizări pentru candidaţii României la funcţia de comisar european. Pe de altă parte, el a apreciat că premierul ar trebui să facă "un gest de minimă decenţă" şi să consulte şi celelalte formaţiuni parlamentare la desemnarea candidaţilor la funcţia de comisar european. La rîndul său, UDMR a anunţat că va propune un candidat pentru nominalizarea României pentru postul de comisar european, cel mai probabil acesta urmînd să fie senatorul Gyorgy Frunda, care are o lungă experienţă ca reprezentant al României în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Însă preşedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu îşi face iluzii că va fi acceptat candidatul Uniunii, din cauza "mentalităţii de Ev Mediu" a clasei politice. Cu toate acestea, nominalizările la postul de comisar european vor fi trimise la Bruxelles de premierul Tăriceanu. Acesta a precizat, săptămîna trecută, că alegerea persoanei care va fi desemnată intră în atribuţiile primului-ministru, dar a lăsat să se înţeleagă că va avea consultări şi în coaliţie pe această temă.
Validare dură pentru viitorii comisari europeni
"Procedura de validare a candidaţilor la postul de comisar european este dură, ea implicînd audieri de aproape trei ore, în care candidaţii trebuie să dea numai răspunsurile potrivite", a precizat, ieri, şeful Biroului de informare al Parlamentului European (PE) la Bucureşti, Enrico D'Ambrogio. Spre sfîrşitul lunii octombrie, Guvernul României ar trebui să nominalizeze candidatul pentru postul de comisar european. D'Ambrogio a precizat, în cadrul unei dezbateri pe marginea integrării europene a României, că, între 27 şi 29 noiembrie, vor avea loc audierile comisarilor desemnaţi, la PE, în Bruxelles, acestea fiind făcute de o comisie parlamentară care se ocupă de problemele cu care urmează să fie însărcinat candidatul. Comisarul desemnat va primi două chestionare (formulare), unul din ele cu întrebări generale, privind personalitatea, experienţa, viziunea asupra viitorului UE, atitudinea faţă de PE, iar celălalt, "mai specific", va include chestiuni referitoare la tematicile de care se ocupa comisarul. După audieri are loc o şedinţă a reprezentanţilor grupurilor politice din această comisie parlamentară, care vor elabora o scrisoare ce urmează să fie trimisă la preşedintele conferinţei comisiei parlamentare, care o va transmite la conferinţa preşedintelui. Votul definitiv de aprobare de către PE va avea loc pe 4 ianuarie 2007, într-o şedinţe specială, prima la care participă ca membri şi deputaţi români. D'Ambrogio a mai spus că aceasta este procedura generală folosită în anii trecuţi, dar a precizat că pot exista "mici modificări, de la caz la caz".