Armata israeliană a comis crime de război în Gaza, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Navi Pillay a cerut investigaţii credibile, independente şi transparente în legătură cu posibilele încălcări ale dreptului umanitar şi a evidenţiat incidentul de săptămîna trecută de la Zeitun, în sud-estul oraşului Gaza, unde 30 de palestinieni aflaţi într-o casă au fost ucişi într-un bombardament israelian. Navi Pillay, fost judecător al unei curţi penale internaţionale din Africa de Sud, a precizat pentru BBC, că incidentul pare să aibă toate elementele crimelor de război. Acuzaţia a fost făcută în condiţiile în care Israelul îşi continuă ofensiva aeriană şi pe cea terestră în Gaza, calificînd ca inoperabilă rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, care solicita „un armistiţiu imediat, durabil şi pe deplin respectat”.
Mai multe unităţi de infanterie şi blindate israeliene se îndreptau duminică spre oraşul Gaza, pornind în special de la periferia sa de sud, în timp ce zeci de familii fugeau din zonă. Locuitorii au semnalat intrarea blindatelor în zori în cartierul Sheikh Ajlin, la periferia oraşului Gaza, precum şi tiruri de tancuri asupra cartierelor Tall al-Hawa, din centrul oraşului şi Zeitun. Mişcările Hamas şi Jihadul Islamic au precizat că mai mulţi palestinieni au fost răniţi în luptele de la Sheikh Ajlin. Combatanţii plasează bombe pe marginea drumurilor pentru a încerca să împiedice avansarea tancurilor, potrivit acestora. Sîmbătă, aviaţia israeliană a răspîndit mii de manifeste în Gaza avertizînd populaţia cu privire la intensificarea operaţiunilor împotriva tunelurilor, depozitelor de arme şi teroriştilor din toată Fîşia Gaza. Armata israeliană a anunţat duminică că aviaţia a atacat 60 de obiective în cursul nopţii, în timp ce forţele terestre îşi continuau operaţiunile. Aviaţia a bombardat tuneluri de contrabandă cu arme, o moschee din sudul Fîşiei Gaza unde erau stocate arme şi care servea ca bază de antrenament. În replică, trei rachete au fost lansate asupra Israelului de către palestinieni în cursul nopţii şi al dimineţii, provocînd pagube materiale la Beersheva, metropolă din sud, dar nu şi victime. În urma unei scăderi relative a tirurilor de rachete în ultimele zile, şcolile din sudul Israelului s-au redeschis parţial ieri.
În cadrul ofensivei au murit 854 de palestinieni, dintre care 270 de copii, 98 de femei şi zeci de alţi civili, iar peste 3.490 au fost răniţi, în 16 zile. De partea israeliană, trei civili şi zece soldaţi au fost ucişi, conform armatei. Situaţia civililor devine tot mai precară, a anunţat Crucea Roşie internaţională. Un milion de persoane trăiesc fără electricitate în acest teritoriu sărac şi suprapopulat, 750.000 sînt fără apă, iar spitalele funcţionează datorită generatoarelor de urgenţă, potrivit ONU. În pofida numărului tot mai mare de victime şi distrugeri, liderul în exil al Hamas, care controlează Fîşia Gaza, Khaled Meshaal, a respins într-un discurs orice negociere pentru un armistiţiu în timp ce luptele continuă. Partea israeliană susţine însă că Hamas a suferit o lovitură severă şi că operaţiunea trebuie continuată pînă ce calmul va domni în sudul ţării.
Între timp, eforturile diplomatice continuă, la fel ca şi manifestaţiile din mai multe capitale ale lumii, pentru a cere încetarea ofensivei. La Cairo, unde se afla preşedintele palestinian Mahmud Abbas, o delegaţie a Hamas urma să continue negocierile pe tema iniţiativei preşedintelui Hosni Mubarak. Acesta a propus un plan care prevede un armistiţiu imediat pentru o perioadă limitată, care să permită stabilirea unor coridoare umanitare şi să lase Egiptului timp pentru a lucra la un acord de încetare a focului global şi definitiv. Preşedintele moderat Abbas, care nu mai exercită niciun control în Fîşia Gaza, de unde gruparea sa al-Fatah a fost înlăturată de la putere de Hamas în 2007, a cerut mişcării să accepte planul egiptean şi a făcut apel la desfăşurarea unei forţe internaţionale în Gaza, însărcinată cu protejarea civililor, ceea ce Hamas a respins. Printre victimele de ieri se numără şi doi poliţişti egipteni şi doi copii care au fost răniţi în apropierea frontierei dintre Egipt şi Fîşia Gaza, de schije provenind de la rachete, în cursul atacurilor aeriene israeliene. Incidentul complică situaţia din zonă, Egiptul fiind unul dintre mediatorii de pace.
Ofensiva israeliană, aproape de obiectivele sale, continuă
Eforturile diplomatice sînt din start sortite eşecului dacă ofensiva israeliană din Fîşia Gaza continuă. Premierul Israelian Ehud Olmert a afirmat ieri că ofensiva va continua. „Israelul se apropie de obiectivele sale, dar sînt necesare mai multă răbdare şi determinare pentru a le atinge, pentru a schimba situaţia în materie de securitate în sud, astfel încît cetăţenii săi să trăiască în siguranţă pentru mult timp”, a declarat acesta la deschiderea Consiliului de Miniştri. La rîndul său, ministrul Apărării, Ehud Barak, a declarat că armata îşi continua cu eficienţă ofensiva, în timp ce Guvernul explorează căile diplomatice pentru a pune capăt operaţiunii.
Şeful serviciului de urgenţă din Gaza şi-a obţinut diploma în România
Doctorul Mouawiya Hassanein, şeful serviciilor de urgenţă palestiniene, care şi-a obţinut diploma de medic în România şi este căsătorit cu o româncă, este un interlocutor de neevitat al jurnaliştilor, care vor să afle ultimul bilanţ al victimelor provocate de ofensiva israeliană. „În fiecare zi primesc cel puţin 200 de apeluri telefonice de la jurnalişti şi acord circa 15 interviuri. Nu fac niciodată economie de informaţii”, declară şeful serviciilor de urgenţă palestiniene din Fîşia Gaza. În biroul său, decorat cu portrete ale liderului istoric al palestinienilor Yasser Arafat şi succesorului său la conducerea Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, doctorul Hassanein, în vîrstă de 55 de ani, este tot timpul la telefon, fix sau mobil. Alte voci se aud prin staţiile de emisie-recepţie puse pe masă. Atunci cînd nu sînt jurnalişti, sînt echipele de intervenţie din teren la celălalt capăt al firului, comunicîndu-i ultimele cifre referitoare la morţi şi răniţi, pe care acesta le notează în registrul său.
Doctorul Hassanein şi-a obţinut diploma de medic în 1984, în România, unde s-a căsătorit cu o româncă. Are cinci copii. Pe lîngă bilanţul morţilor şi răniţilor, acesta se ocupă şi de coordonarea ambulanţelor care evacuează victimele după atacurile israeliene. „Dispunem de 57 de ambulanţe, dintre care doar 35 funcţionează cum trebuie. În mod normal, ne trebuie 80 de ambulanţe dar într-o situaţie precum cea de azi peste 100”, apreciază acesta. Pe biroul său se află rămăşiţele unei rachete israeliene care a ucis un ambulanţier în urmă cu cîteva zile. „Şi mie îmi este frică atunci cînd mă deplasez între spitale şi locurile atacurilor israeliene”, mărturiseşte acesta. „Sînt şi eu om şi cînd văd cadavre de copii şi de femei, îmi este greu, dar îmi reprim lacrimile pentru a nu-i demoraliza pe membrii echipelor de intervenţie”, a adăugat doctorul Hassanein.