Comisia de la Veneţia a acuzat, vineri, Guvernul polonez de subminarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept ale principalei economii din Europa de Est, prin paralizarea Tribunalului Constituţional, o decizie care ar putea conduce la un conflict cu UE.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS, eurosceptic) a impus, după ce a ajuns la putere, în octombrie, o lege prin care modifică majoritatea cu care judecătorii Curţii Constituţionale iau decizii şi ordinea în care sunt examinate cazurile. Unii critici denunţă faptul că aceste amendamente au paralizat activitatea Curţii şi că îngreunează examinarea şi mai ales cenzurarea legislaţiei Guvernului. UE, la care Polonia a aderat în 2004, şi SUA şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea în acest sens. ”Impunerea unui cvorum important, unei majorităţi de două treimi, în vederea adoptării hotărârilor şi unei reglementări stricte, care face imposibilă examinarea cazurilor urgente, mai ales prin efectul lor combinat, va face Curtea Constituţională poloneză ineficientă”, subliniază Comisia de la Veneţia. ”Astfel, aceste amendamente ar periclita nu doar statul de drept, ci şi funcţionarea sistemului democratic”, avertizează acest organism de experţi constituţionali din cadrul Consiliului Europei (CoE). Comisia Europeană a anunţat anterior, vineri, că va analiza opinia Comisiei de la Veneţia în aprilie, deschizând astfel calea unor eventuale măsuri împotriva Poloniei, în cazul în care CE stabileşte că amendamentele respective încalcă reglementările europene în domeniul statului de drept.
Un oficial guvernamental polonez a declarat, după anunţul Comisiei de la Veneţia, că Varşovia va respecta punctele de vedere ale organismului CoE, fără să ofere detalii în legătură cu ceea ce este dispusă Polonia să schimbe în această reformă vizând cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, în cazul în care va schimba ceva. Lideri PiS au afişat o poziţie sfidătoare până în prezent, catalogând ”absurd din punct de vedere legal” un proiect al raportului Comisiei de la Veneţia dezvăluit în presă. ”Democraţia poloneză se află într-o formă bună, au loc demonstraţii, mitinguri, proteste”, a declarat premierul polonez, Beata Szydlo, pentru radiodifuzorul public TVP Info. ”Nu trimitem poliţia înarmată împotriva oamenilor, cărora li se permite să-şi exprime punctele de vedere. Avizul Comisiei de la Veneţia nu este obligatoriu. Îl putem lua în considerare, dar nu suntem obligaţi să-l luăm în considerare”, a spus ea.