Experţii în probleme constituţionale ai Comisiei de la Veneţia, organism care face parte din Consiliul Europei, au ajuns la concluzia că referendumul proindependenţă organizat duminica trecută în regiunea Crimeea a fost neconstituţional, informează AFP.
"Constituţia Ucrainei, în mod similar cu constituţiile celorlalte state membre ale Consiliului Europei, stipulează caracterul indivizibil al ţării şi nu permite organizarea unui referendum local în sensul secesiunii. Doar un referendum consultativ pe tema sporirii autonomiei putea fi organizat conform Constituţiei ucrainene", explică experţii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia.
Ei spun că "situaţia din Crimeea nu permitea organizarea unui referendum în conformitate cu normele democratice europene, dat fiind că în prealabil nu au fost organizate consultări între toate părţile".
Reprezentantul Rusiei, Taliia Habrieva, a justificat referendumul din Crimeea prin precedentul creat de alte state formate prin consultări similare, menţionând cazul Texasului, care s-a desprins de Mexic în 1836 şi s-a alăturat Statelor Unite în 1845, al Eritreei, Bangladeshului şi al Kosovo. Dar Rusia nu recunoaşte independenţa Kosovo