Comisia Europeană a criticat, miercuri, corupţia generalizată, rata ridicată a şomajului, instabilitatea statului şi statutul vulnerabil al minorităţilor din Kosovo, în primul său raport asupra acestui teritoriu care şi-a proclamat independenţa în februarie. “Asigurarea deplinului respect pentru statul de drept, pentru drepturile omului şi protecţia minorităţilor este prioritatea cheie a Parlamentului European pentru Kosovo, care înlocuieşte acordurile tradiţionale ale UE cu ţările aspirante la aderare, atît timp cît Kosovo rămîne un stat nerecunoscut la nivel mondial”, menţionează Comisia Europeană în raportul său anual privind extinderea. Dar acest obiectiv este departe de a fi atins. “Concentrarea Guvernului pe problemele legate de independenţă l-au împiedicat să se ocupe de alte subiecte”, şi-a exprimat Comisia Europeană regretul. “La modul general, condiţiile de viaţă ale comunităţilor vulnerabile nu s-au ameliorat şi nu există o strategie pentru reconciliere şi dialog intercomunitar. Ansamblul minorităţilor, în principal sîrbă, reprezintă mai puţin de 10% din populaţia Kosovo. Pe de altă parte, în unele regiuni cu majoritate sîrbă, Priştina nu exercită decît o autoritate limitată asupra poliţiei, tribunalelor, a vămilor, transporturilor, frontierelor şi patrimoniului sîrb”, susţine Comisia Europeană, referindu-se la zona Kosovska Mitrovica din nordul Kosovo. În tot teritoriul, administraţia publică rămîne slabă, împiedicînd accesul populaţiei la serviciile publice profesionale care i se cuvin.
În ceea ce priveşte justiţia, Comisia Europeană a subliniat lacune importante. “Slăbiciunea sistemului judiciar persistă, mai ales din cauza unui Minister al Justiţiei cu resurse tehnice şi umane limitate. Acest sistem judiciar supraaglomerat, care benificiază de puţină încredere în rîndul populaţiei şi care nu protejează corect martorii, a eşuat în a trimite un semnal clar şi puternic, afirmînd că violenţele etnice nu vor fi tolerate. Rezultat al sistemului juridic slab şi al lipsei de determinare, corupţia este încă generalizată şi rămîne o problemă majoră a Kosovo, ceea ce subminează funcţionarea corectă a instituţiilor. Prevenirea torturii şi a relelor tratamente a înregistrat progrese limitate”. Pe de altă parte, libertatea de exprimare rămîne fragilă, din cauza intimidării politice a presei, în special a jurnaliştilor proveninţi din rîndul minorităţilor, apreciază Comisia Europeană.
În plan economic, Kosovo rămîne dependent din punct de vedere financiar faţă de comunitatea internaţională. În pofida acestei situaţii, rata şomajului oficială pentru 2007 este de 43,6% (38,5% în rîndul bărbaţilor şi 55,2% în rîndul femeilor). Aceste cifre nu reflectă neapărat realitatea, din cauza economiei subterane extinse. Sistemul de distribuţie energetică defectuos, cu multe întreruperi de electricitate pe zi, rămîne principalul obstacol al creşterii moderate a PIB-ului, estimată la 4,4% în 2007.