Comisia Europeană va prezenta planurile de reformă a sectoarelor telecomunicații și media

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisia Europeană va prezenta planurile de reformă a sectoarelor telecomunicații și media

Tehnologie 13 Septembrie 2016 / 10:32 712 accesări

Comisia Europeană va prezenta miercuri o serie de planuri de reformă care ar putea crește veniturilor operatorilor de telefonie precum Deutsche Telekom și Orange, în timp ce organizațiile media vor putea să taxeze platformele de Internet de genul Bing sau Google dacă motoarele de căutare publică sunt extrase din articolele lor, informează Reuters.

Propunerile fac parte din eforturile Executivului comunitar de a reforma industriile telecomunicațiilor și media și a ajuta Uniunea Europeană să ajungă din urmă Asia și SUA. Însă propunerile, ce vor fi anunțate de vice-președintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, ar urma să se lovească de opoziția europarlamentarilor și a statelor membre UE, care trebuie să le aprobe înainte de a intra în vigoare.

Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, una din principalele propuneri permite fostelor companii naționale din domeniul telecomunicațiilor să colaboreze într-o manieră care încalcă prevederile comunitare în domeniul concurenței cu condiția să promită că vor investi în modernizarea rețelelor lor. O altă prevedere ar forța guvernele UE să acorde licențe de telefonie mobilă pentru cel puțin 25 de ani, oferind astfel un mediu stabil pentru operatori care vor să introducă Internet mobil la viteze mari.

În domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, organizațiile media vor avea o putere de negociere mai mare în raport cu motoarele de căutare. Astfel, servicii precum Google News vor fi forțate să negocieze cu organizațiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor. De asemenea, propunerile CE ar urma să vizeze și aplicațiile de chat de tip Skype și WhatsApp prin extinderea normelor în domeniul securității și confidențialității care în prezent acoperă doar furnizorii de telecomunicații.

Odată prezentate, propunerile Comisiei Europene vor trebui aprobate de Parlamentul European și guvernele naționale, ceea ce înseamnă că este posibil să sufere modificări.



12