Comisia Europeană vrea să descurajeze munca „la negru“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisia Europeană vrea să descurajeze munca „la negru“

Externe 10 Aprilie 2014 / 00:00 397 accesări

Comisia Europeană (CE) a propus crearea unei platforme europene care să ajute la îmbunătăţirea cooperării la nivelul UE cu scopul de a preveni şi de a descuraja mai eficient munca nedeclarată, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri sociale şi Incluziune, Laszlo Andor. Potrivit acestuia, platforma va reuni diferitele organisme naţionale de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, fenomen care afectează grav condiţiile de muncă, concurenţa loială şi bugetele publice. Comisarul european a subliniat că amploarea fenomenului este dificil de măsurat, dar estimările arată că „economia neagră“ reprezintă între 15% şi 20% din PIB-ul UE.

CE propune noua platformă care urmează să reunească toate organismele de aplicare a legii implicate în combaterea muncii nedeclarate, cum ar fi inspectoratele de muncă şi organismele de securitate socială sau autorităţile fiscale şi din domeniul migraţiei, precum şi alte părţi interesate, de exemplu reprezentanţi la nivelul UE ai angajatorilor şi ai salariaţilor. Propunerea prevede ca toate statele din UE să devină membre ale platformei, deoarece munca nedeclarată este problema tuturor, iar participarea comună a tuturor ţărilor din UE este esenţială pentru a soluţiona situaţiile transfrontaliere. Astfel, noua platformă va umple un vid existent la nivelul UE, unde deocamdată problema muncii nedeclarate se discută sporadic şi în mod necoordonat, în cadrul diferitelor comitete şi grupuri de lucru. Ar permite o cooperare mai eficace între organismele care se confruntă cu munca nedeclarată în activitatea lor cotidiană.

Concret, noua platformă va oferi un forum în cadrul căruia experţii ar putea face schimb de informaţii şi bune practici, dezvoltând astfel contactele limitate existente în prezent, să analizeze care dintre instrumentele disponibile la nivel naţional şi la nivelul UE ar putea ajuta la identificarea unor soluţii la problemele comune, să abordeze anumite aspecte transfrontaliere, să consolideze cooperarea operaţională prin sesiuni de formare comune, schimburi de personal şi inspecţii comune. De asemenea, platforma va elabora principii şi orientări comune pentru efectuarea inspecţiilor al căror rol este combaterea muncii nedeclarate. Propunerea de decizie de instituire a unei platforme europene va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului pentru adoptare.



12