Comisia juridică a Senatului va vota marţi asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Diaspora, după audierea acestuia, însă votul în plen a fost programat peste o săptămână, după decizia CCR privind abuzul în serviciu.
Fostul ministru de Externe va fi audiat maţi la ora 13.15 de senatorii din Comisia juridică, după ce Corlăţean a avut la dispoziţie o săptămână să-şi studieze dosarul, care a fost desigilat în prezenţa sa.
Membrii comisiei se vor pronunţa prin vot asupra cererii DNA. Raportul Comisiei juridice va ajunge însă în plen, for decizional, abia pe 21 iunie, după ce Curtea va judeca excepţia de neconstituţionalitate privind articolul din Codul penal care reglementează abuzul în serviciu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, negat că ar exista ''neapărat'' o legătură între calendarul stabilit de Senat pentru dosarul fostului ministru Titus Corlățean și data la care CCR se va pronunța.
Curtea Constituţională a fost sesizată să se pronunţe pe tema abuzului în serviciu, însă în şedinţa din 24 mai a amânat o decizie pentru data de 15 iunie, pentru a obţine date legate de dosarele pe această temă, propunerile formulate de procurori şi deciziile instanţelor.
Scrisoarea Parchetului cu cererea de începere a urmăririi penale faţă de senatorul Tius Corlăţean pentru abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale a ajuns la Senat în 16 mai, însă procedurile din Senat au fost întârziate de vacanţa pentru camapania electorală, deşi Biroul Permanent a fost convocat de două ori.
Dosarul a fost trimis de Biroul Permanent al Senatului la Comisia juridică în 7 iunie, la a treia convocare pe această temă. Senatul a amânat de două ori discutarea solicitării DNA deoarece şedinţa BP nu a întrunit numărul necesar de membri prezenţi, motivul invocat fiind acela că mulţi aleşi sunt plecaţi în campanie electorală.
Direcția Națională Anticorupție a cerut Senatului României încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlățean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu și împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcția ministerială.