Parlamentarii europeni Claudio Fava şi Carlos Coelho învinovăţesc, în plus, autorităţile centrale că au dat dovadă de superficialitate în cazul anchetei privind zborurile CIA în România. Preşedintele Comisiei PE, Carlos Coelho, a cerut autorităţilor române să îşi continue verificările, “pentru că există întrebări la care nu s-a răspuns încă”, iar Fava i-a cerut preşedintelui Comisiei Parlamentului României de anchetă a presupuselor zboruri CIA în România, Norica Nicolai, să recunoască existenţa unor “dubii” cu privire la posibilele transporturi de prizonieri CIA prin aeroporturile româneşti.
România a fost vizitată, în aceste zile, de o comisie temporară a Parlamentului European (PE), care anchetează existenţa centrelor secrete CIA. Parlamentarii europeni au afirmat ieri, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă, că în cele cîteva zile petrecute în ţara noastră, nu au obţinut date care să confirme sau să infirme existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României. Cei doi parlamentari, Claudio Fava şi Carlos Coelho, au spus că în ultimele zile au purtat discuţii cu autorităţile româneşti cu privire la eventualele zboruri CIA spre Guantanamo, cu escală la Bucureşti sau pe aeroportul militar M. Kogălniceanu din Constanţa. Oficialii europeni afirmă că s-a conturat ideea că aeronavele americane ar fi putut ateriza pe teritoriul României fără a fi inspectate de autorităţile de la noi, în baza unui acord verbal al celor două state, încheiat în perioada 2002 - 2003, prin care autorităţile române nu puteau avea acces la toate facilităţile bazei de la Kogălniceanu. Raportorul european Claudio Fava a arătat că SUA şi România au semnat, pe 7 decembrie 2005, un Acord oficial care specifică faptul că avioanele şi celelalte vehicule americane nu pot fi inspectate de către autorităţile române. Fava a adăugat că fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Ioan Talpeş, şi fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, au confirmat faptul că autorităţile române permiteau aeronavelor americane să aterizeze fără să aibă dreptul de a inspecta respectivele mijloace de transport. Membrii comisiei temporare de anchetă susţin că nu au reuşit să stea de vorbă cu angajaţii aeroporturilor pentru a stabili dacă au existat sau nu aeronave americane care să fi aterizat în România. Afirmaţia este confirmată de directorul Aeroportului Kogălniceanu, Corneliu Bălan, care a declarat că membrii Comisiei nu au venit la aeroport să facă verificări. "Să vină să se convingă dacă au fost sau nu închisori CIA pe Kogălniceanu. Ei sînt interesaţi, în special, de baza militară, pe care au monitorizat-o din spaţiu. Acolo sînt mai multe clădiri care le-au atras atenţia. Data trecută cînd au venit în România, împreună cu ziariştii străini, toate controalele s-au făcut la baza militară, iar pe aeroportul civil au venit doar pentru ca să verifice cîteva zboruri.", a declarat Bălan. El a adăugat că membrii Comisiei au făcut verificări încrucişate, întrucît ei deţineau evidenţele zborurilor pe care le-au solicitat, dar au vrut să verifice dacă reprezentanţii aeroportului ascund ceva.
Raportorul Fava susţine că autorităţile române au tratat superficial problema anchetei zborurilor CIA
Cu toate acestea, Claudio Fava a afirmat că un zbor a fost confirmat, menţionînd cazul avionului Gulfstream N478 GS, care a plecat de la Bagram (Afganistan) la Bucureşti şi care a fost operat de CIA sub acoperirea unei companii fantomă - "Centurial Aviation". Europarlamentarul italian a arătat că în oraşul Bagram se află baza americană unde sunt ţinuţi prizonierii capturaţi în Afganistan. El a precizat că membrii Comisiei PE au identificat alte trei zboruri ale unor avioane folosite de CIA pentru "predări extraordinare", care au aterizat şi în România. În plus, a mai spus că au mai fost cel puţin alte şase cazuri în care astfel de avioane au trecut prin Bucureşti. Fava a mai afirmat că autorităţile române nu au controlat în profunzime zborurile incriminate şi că nu poate exclude ipoteza în care CIA a organizat transferuri de deţinuţi fără ştirea autorităţilor române. Fava a catalogat drept "superficial" modul în care autorităţile române au abordat problema anchetei zborurilor CIA şi s-a întrebat de ce oficialii români nu au considerat necesar să-i ceară lămuriri preşedintelui SUA pentru declaraţia sa referitoare la existenţa unor asemenea zboruri. Fava i-a cerut preşedintelui Comisiei Parlamentului României de anchetă a presupuselor zboruri CIA în România, Norica Nicolai, să recunoască existenţa unor "dubii" cu privire la posibilele transporturi de prizonieri CIA prin aeroporturile româneşti. La rîndul său, preşedintele Comisiei PE, Carlos Coelho, a cerut autorităţilor române să îşi continue verificările, "pentru că există întrebări la care nu s-a răspuns încă". Norica Nicolai a declarat, după întîlnirea cu membrii comisiei similare a PE, că pe teritoriul României nu au existat astfel de centre.