Comisia Roşia Montană, păsuită până pe 10 noiembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiectul aurifer şi chinurile facerii…

Comisia Roşia Montană, păsuită până pe 10 noiembrie

Politică 23 Octombrie 2013 / 00:00 392 accesări

TERMEN PRELUNGIT Deputaţii şi senatorii au decis ieri, în şedinţă comună, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară pentru Roşia Montană. Au fost înregistrate şi ceva voturi „împotrivă“ şi opt abţineri, însă, în final, majoritatea a decis prelungirea termenului. Pedeliştii au vociferat de la tribuna Parlamentului că este inoportună prelungirea şi că singura soluţie era retragerea de către Guvern a iniţiativei legislative şi, ca atare, au anunţat că nu participă la vot. Liberalii au acceptat prelungirea termenului, însă au ţinut să atragă atenţia că sunt împotriva proiectului de lege în varianta prezentată de Guvern. „Noi sperăm ca în comisie să se facă un nou proiect de lege care să se refere la maniera în care se exploatează resursele auro-argintifere“, a declarat liderul deputaţilor PNL, George Scutaru. La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a susţinut că, dacă se doreşte un nou proiect privind exploatarea auro-argintiferă, nu doar în perimetrul Roşia Montană, ci pe întreaga suprafaţă a ţării, proiect comun la nivelul USL, nu este nevoie de o comisie specială, ci de constituirea unei echipe care să pregătească proiectul care să fie asumat de grupurile parlamentare, de anumiţi parlamentari sau de o anumită comisie.

EMINESCU ŞI ROŞIA Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, că atât Guvernul, cât şi Parlamentul trebuie să-şi asume un punct de vedere referitor la exploatarea de la Roşia Montană, el făcând referire la mentalitatea de la apariţia industriei, cu un citat din poetul Mihai Eminescu: „Industria, când a apărut, a produs emoţie. Până şi Eminescu spunea: „Şi când vin cu drum de fier / Toate păsările pier”. Asta era reacţia primitivă a omului care trăia în linişte şi pe care îl deranja fumul de la locomotive. Industria modernă înseamnă multe, inclusiv suportarea unor consecinţe negative ale proceselor tehnologice, dar care pot fi stăpânite şi s-a avansat continuu din acest punct de vedere“. El a arătat că lucrurile trebuie discutate în mod aşezat, stând la masă împreună şi judecând cum este mai bine: „Vrem să mai exploatăm aur? Dacă vrem, tehnologiile astea sunt. Să lăsăm specialiştii să judece aceste lucruri cu minte limpede, cu ştiinţă de carte, şi trebuie luate măsurile adecvate de protecţie a mediului şi a cetăţenilor“.

DACĂ IMPUI CONDIŢII… Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a criticat, într-o emisiune televizată, protestatarii care nu au fost deschişi la dialog, dar şi specialiştii care sunt împărţiţi în tabere, unele mai vocale decât altele. De exemplu, întrebat despre poziţia Academiei Române, care a respins proiectul, ministrul a răspuns simplu: „Comisia Europeană spune că nu există niciun fel de problemă cu acest proiect“. Ba mai mult, ministrul atrage atenţia că şi geologii români par să fie indecişi în legătură cu proiectul, în condiţiile în care Institutul Geologic l-a avizat în 2011, spunând că este OK. „Eu cred că, atât timp cât impui, prin lege, cele mai dure condiţii de mediu, se poate face“, a spus ministrul.



12