Comisiile reunite de buget-finanţe, întrunite sîmbătă în şedinţă, au aprobat proiectul bugetului de stat pe 2009, înregistrîndu-se doar 8 voturi împotrivă, din partea parlamentarilor PNL şi UDMR. Anterior votului, comisiile au decis suplimentarea bugetului Cercetării cu 620 milioane de lei. Astfel, 100 milioane lei vor fi luate de la Ministerul Dezvoltării, 200 milioane de lei, de la Ministerul de Finanţe, şi 320 milioane, din fonduri de angajament pe fonduri nerambursabile şi din venituri proprii. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, în acest fel, au fost găsite soluţii de completare a bugetului Cercetării, care, iniţial, era de 1.136 milioane lei, iar în urma amendamentelor a ajuns la 1.776 milioane lei. Parlamentarii din cele două comisii au aprobat, de principiu, suplimentarea cu 120 milioane de lei a sumelor acordate Ministerelor Educaţiei, Sănătăţii, Culturii, Dezvoltării şi Transporturilor, bani care vor fi luaţi de la Fondul Naţional de Dezvoltare - 100 milioane de lei şi Fondul de rezervă al Guvernului - 20 milioane de lei. Această sumă urmează să fie repartizată pe cele cinci ministere pînă astăzi, cînd se va depune la Biroul Permanent raportul comisilor de specialitate. Parlamentarii au terminat dezbaterea acestui proiect cu o zi mai devreme decît programul stabilit iniţial.
Şi bugetul asigurărilor de stat a fost aprobat de comisii
La dezbaterea bugetului asigurărilor de stat pe 2009 în Comisiile reunite de buget-finanţe, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pîrcălabu, a arătat că bugetul asigurărilor de stat a fost construit avînd în vedere un număr de 4.711.000 de pensionari, cu o pensie medie de 678,2 lei. Pîrcălabu a spus cã veniturile sînt în sumă de 40.130 milioane de lei, din care 930 milioane lei se transferă către pensiile private, iar 294 milioane, către fondul pentru accidente de muncă. Bugetul este construit pe un excedent aferent sumelor pentru pensii în valoare de 221 milioane de lei şi 240 milioane de lei pentru fondul pentru accidente de muncă. Pîrcălabu a precizat că valoarea punctului de pensie va fi de 718,4 lei din aprilie 2009 şi de 738,8 lei din octombrie 2009. Ea a arătat că s-a introdus şi pensia socială minimă de 300 lei, din aprilie, aceasta urmînd să se ridice, în octombrie, la 350 lei. Pîrcălabu a explicat că acordarea pensiei minime garantată nu va necesita ca pensionarii să aducã documente suplimentare. Potrivit acesteia, acest tip de pensie va fi acordat folosindu-se sistemul informatic, prin identificarea persoanelor care au o pensie mai mică decît cea minimă garantată. Ea a adăugat, în legătură cu pensiile pentru grupa I şi II de muncă, faptul că, din octombrie 2008 se aplică Ordonanţa 100, iar termenul de aplicare a Legii 218 privind majorarea acestor pensii, aprobată de Parlament, va fi amînat pentru 2010. Parlamentarii din Comisiile de buget finanţe au majorat cu 9 lei, la propunerea UDMR, ajutorul de deces prevăzut de proiectul asigurărilor sociale de stat pe 2009. Parlamentarii din Comisii au mai decis să introducă în proiectul bugetului asigurărilor sociale un amendament al lui Viorel Ştefan, prin care să se precizeze termenul de 15 aprilie pentru publicarea sumelor care vor fi alocate în 2009 pentru biletele de tratament şi odihnă pentru pensionari. La finalul discuţiilor, Comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat bugetul asigurărilor de stat pe 2009, fiind înregistrate doar 7 voturi “împotrivă”, din partea parlamentarilor PNL şi UDMR.
Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe 2009 urmează să intre mîine în dezbaterea Parlamentului.