Comisioane mari, dobânzi mici, profit zero

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bancherii nu mai încurajează economisirea în valută

Comisioane mari, dobânzi mici, profit zero

Economie 14 Iunie 2011 / 00:00 392 accesări

RETRAGEŢI BANII DOAR LA SCADENŢĂ. Comisioane mari de retragere de numerar şi dobânzi mici - aşa pot fi descrise acum depozitele în valută, care nu mai oferă nici măcar garanţia că vei retrage cât ai depus. Spre exemplu, la constituirea unui depozit în valută cu scadenţă la trei luni, clienţii riscă să retragă mai puţini bani decât au depus dacă fac retragerea în oricare altă zi decât cea de scadenţă, singura în care nu se percepe comision. „Există o practică foarte variată în ceea ce priveşte comisioanele de retragere. Acum cinci-şase ani existau foarte puţine comisioane, dar paleta s-a diversificat foarte mult în ultima perioadă. Băncile încearcă astfel să-şi mărească baza de venituri, deoarece câştigurile din marja de dobândă s-au îngustat şi şi-au dat seama că nu se pot baza pe o singură sursă de venit”, spune analistul financiar Aurelian Dochia.

COMISIOANE PESTE COMISIOANE. În prezent, comisioanele percepute de bancheri pentru retragerile de numerar variază între 0,3 şi 0,75% din suma retrasă. Există şi praguri minime ale comisionului, cuprinse între 1 euro (BRD, Alpha Bank, Bancpost, RBS) şi 5 euro (ING). Spre exemplu, un depozit de 400 euro, pe trei luni, cu o dobândă de 3% pe an, aduce un câştig brut de 3 euro, sumă din care se reţine impozit de 16%, adică 0,5 euro. Dacă depozitul nu este lichidat în ziua scadenţei şi trebuie să plăteşti comision de 5 euro, atunci suma retrasă este de 397,5 euro, mai mică decât cea depusă. Dacă adăugaţi şi impactul inflaţiei şi fluctuaţiile nefavorabile ale cursului valutar, pierderea este chiar şi mai mare.

DOAR SUMELE MARI ADUC PROFIT. Dobânzile depozitelor în euro au scăzut semnificativ în ultimele 18 luni, de la 6-7%, la 3% pe an, economisirea în valută fiind rentabilă doar pentru sume mari. Nu este de mirare că soldul depozitelor în valută a scăzut cu 0,6%, în aprilie, la 9,5 miliarde euro, creşterea anuală încetinind cu 2,5%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). „Scăderea dobânzilor şi diversele tipuri de comisioane arată lipsa de apetit a băncilor pentru a atrage depozite în valută. Băncile nu prea au nevoie de depozite în valută şi nu încearcă să încurajeze acest tip de economisire”, mai spune Aurelian Dochia

Taguri articol
BNR


12