„Commedia dell’arte”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Commedia dell’arte”

Cultură 17 Mai 2010 / 00:00 673 accesări

Teatrul pentru Copii şi Tineret a pregătit publicului un spectacol nou şi dinamic, aducând în centrul atenţiei cunoscutele personaje ale commediei dell’arte: Arlechino, Columbina, Lisandro, Izabela, Pantalon şi Il Capitano. „Commedia dell’arte”, în viziunea regizorală a lui Gabriel Apostol, cunoscut publicului de la mare prin spectacolul „Capra cu trei iezi”, va avea premiera vineri, de la ora 11.30. Gabriel Apostol a pus în scenă acest spectacol pentru a valorifica talentul şi imensul potenţial interpretativ al actorilor constănţeni. „Am simţit că de la ei vine dorinţa de a experimenta acest gen de teatru, pentru că au disponibilitate fizică şi pot să improvizeze, având o gândire dinamică. Nu toţi actorii pot juca commedia dell’arte. Am întrevăzut în actorii constănţeni câteva caractere clasice ale commediei dell’arte”, a subliniat Gabriel Apostol.

Spectacolul, prezentat în avanpremieră, la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa regizorului şi a directorului Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu, a fost foarte bine primit de publicul prezent în sală. Într-un permanent du-te vino, cu schimbări de situaţie, actorii nu le lasă posibilitatea spectatorilor să se plictisească. Publicul este angrenat în poveste şi participă afectiv la acţiune, întâlnindu-se cu personaje bine conturate: Brighella (Victor Petcu), Pantalone (Dan Minciună), Colombino (Claudia Zaharia), Arlechino (Ion Ciolan), Isabela (Daniela Manolache), Leandro (Alin Constantinescu) şi Il Capitano (Adrian Bădilă).

Noul spectacol al instituţiei teatrale are ceva aparte. Păstrând autenticitatea şi situaţiile prestabilite ale „commediei dell’arte”, actorii sunt liberi să improvizeze. Din acest motiv, „avertizează” Gabriel Apostol, o reprezentaţie poate fi uşor diferită de cealaltă, în funcţie de starea şi disponibiltatea actorilor către creativitate. Din piesă nu lipsesc trantelele, dar nici pasiunea, dragostea şi ura.

„Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu trupa Teatrului pentru Copii şi Tineret, care este foarte unită şi foarte talentată. Este una dintre cele mai bune trupe din ţară. Actorii se înţeleg bine între ei şi se intuiesc. Din fericire, există speranţă pentru teatrul de păpuşi. Sunt oameni valoroşi, care încearcă să treacă peste limitele fizice ale actorului de dramă”, a declarat Gabriel Apostol.

Spectatorul este introdus în poveste cu ajutorul unei inedite scenografii, realizată de Mihai Constantin Mihai Ranin, aflat la prima colaborare cu regizorul Gabriel Apostol.

Taguri articol


12