Comoara limbii române, devalizată de ministrul său păzitor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comoara limbii române, devalizată de ministrul său păzitor

Eveniment 29 Iunie 2011 / 00:00 542 accesări

Hohote de râs şi ironii tăioase ieri, în plenul Senatului. În mijlocul hazului general se afla ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care, cu un ton doct şi zeflemitor a făcut o gafă demnă de “cel ce s-a născut preşedinte”… Aflat în plenul Senatului pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului la un proiect de lege, ministrul Educaţiei s-a făcut de râsul senatorilor şi al studenţilor care asistau la şedinţă, readucând în prim plan poveştile despre cele nouă clase româneşti cu extensie strasbourgiană. Astfel, în timpul unei discuţii în care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, îi reproşa lui Funeriu modul în care se adresa senatorilor, acesta a replicat: “cuvântul \"coleg\" este neutru, nu este de fel feminin, este trecut în Dicţionarul explicativ al limbii române”. Nu ştim ce DEX a consultat Funeriu, dar sigur nu pe cel al “limbii române”, întrucât acolo se arată clar: “COLÉG, -Ă, colegi, -ge, s. m. şi f. Persoană care învaţă, activează, munceşte împreună cu altele într-un anumit loc, considerată în raport cu acestea. – Din fr. collègue”. Adevărul e că la Strasbourg mai pui un “s” şi gata pluralul.

Liniştea mormântală ce a urmat afirmaţiei lui Funeriu a fost spartă de hohotele de râs şi vociferările celor din sală, senatorul Georgica Severin \"educându-l” pe Funeriu în hazul general: \"Am o precizare simplă: este de genul masculin, totuşi! Un coleg, doi colegi! Haideţi, totuşi, avem aici studenţi care ne urmăresc”, l-a taxat Severin pe cel care ocupă funcţia de ministru al Educaţiei. Ironia a fost dusă la extrem de către liberalul Haşotti, care, făcând referire la raportul proiectului de lege, i-a cerut preşedintelui Senatului ca \"neutru să fie măcar raportul”.

Dincolo de lacunele evidente de gramatică pe care le are ministrul Educaţiei, acesta a demonstrat că are şi alte probleme, la fel sau poate chiar mai mari, unul dintre cele mai elocvente şi des întâlnite exemple fiind propriul proiect de Lege a Educaţiei, pe care l-a semnat şi care a fost adoptat de Guvern prin asumarea răspunderii. Să mai comentăm?



12