Comorile arheologice ale Constanței, expuse în China

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comorile arheologice ale Constanței, expuse în China

Cultură 05 Iunie 2016 / 16:42 649 accesări
Bustul zeiței Isis

Bustul zeiței Isis

Expoziția-eveniment „Comorile României / Treasures of Romania”, deschisă în perioada 28 ianuarie - 8 mai la Muzeul Național al Chinei din Beijing, își continuă periplul prin „țara soldaților din teracotă”. Începând din 5 iunie până pe 5 august, valoroasele artefacte descoperite pe teritoriul României vor fi expuse la Muzeul Provinciei Sichuan din orașul Chengdu, cel mai mare muzeu din sudul Chinei, care se întinde pe o suprafață de 12.900 mp, dispunând de 14 săli de expoziție.

În cadrul amplului proiect expozițional, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă al României și organizat în parteneriat cu peste 30 de muzee din țară, sunt prezentate 445 de piese excepționale de patrimoniu. Artefactele sunt creații ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și a fierului, geto-dacice și romane, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice în lume.

ARTEFACTE DE LA CONSTANȚA, ÎN EXPOZIȚIE

Printre cele peste 30 de instituții muzeale din România care au contribuit la realizarea expoziției-eveniment, se află și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Acesta este reprezentat de o coroniță din frunze de aur, descoperită în mormântul unei femei din secolul al II-lea, care a trăit la Tomis, precum și de două monede din timpul basileului traco-get Moskon, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr. De asemenea, alte piese importante din patrimoniul MINAC se regăsesc în expoziția-eveniment. Este vorba despre busturile zeițelor Isis şi Hecate, statuile lui Venus şi Apollo, un cadran solar, un şirag de astragale şi un vas antropomorf din perioada neolitică, aparținând culturii Gumelniţa.

Itinerarea expoziției „Comorile României” în Republica Populară Chineză, la Muzeul Național al Chinei (Beijing) și Muzeul Provinciei Sichuan (Chengdu), constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze (2013-2016), semnat la București pe 25 noiembrie 2012.

Citește și:

Bustul zeiței Isis de la Constanța, în Muzeul Național al Chinei

Comorile arheologice de la Constanța ajung în China

Comorile MINAC vor lua drumul Chinei

Ziua Păcălelii, când șarpele fantastic se reîntoarse printre tomitani

Taguri articol


12