Companie de securitate românească, implicată într-un incident în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Companie de securitate românească, implicată într-un incident în Irak

Externe 25 Octombrie 2010 / 00:00 492 accesări

Dezvăluirile WiLeaks pun liderii mondiali pe jar. De exemplu, dosarele publicate de WikiLeaks demonstrează că folosirea companiilor de securitate private a amplificat haosul în Irak. Publicaţia “The New York Times” a prezentat, în ediţia online de ieri, numeroasele incidente în care au fost implicate acestea, inclusiv unul cu firma românească Danubia Global. Companiile de securitate private erau necesare la începutul războiului din Irak, deoarece nu erau suficienţi soldaţi pe teren. În 2004, prezenţa lor a devenit însă un simbol al alunecării în haos a Irakului, când patru agenţi au fost ucişi la Fallujah, iar cadavrele lor au fost ciopârţite şi arse. Aceste companii au fost implicate în numeroase abuzuri, fiind acuzate inclusiv de uciderea unor civili, relatează cotidianul american, care prezintă câteva dintre incidentele redate în cele aproape 400.000 de documente publicate de site-ul WikiLeaks.

Multe companii par a nu avea simţul răspunderii. Astfel, angajaţii unei companii româneşti denumite Danubia Global au ucis trei irakieni la Fallujah în 2006, potrivit documentelor, iar ulterior a refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la incident, citând o politică a companiei de a nu oferi informaţii anchetatorilor. Maşinile de teren uşor de identificat şi surprinzător de vulnerabile, conduse de agenţii companiilor private de securitate au devenit un magnet pentru insurgenţi, miliţii, irakieni nemulţumiţi sau pentru oricine altcineva care caută o ţintă. Astfel, în cei şase ani de război descrişi de aceste documente, au fost ucişi cel puţin 175 de angajaţi ai companiilor de securitate, cel mai mare număr de victime fiind înregistrat în 2006, cu 53 de morţi. Insurgenţii şi alţi răufăcători au răpit cel puţin 70 de angajaţi, dintre care mulţi au fost ucişi ulterior. Aegis, companie britanică de securitate are cel mai mare număr de angajaţi ucişi, respectiv peste 30. Majoritatea erau şoferi irakieni, gardieni sau alţi salariaţi. Angajaţii companiilor de securitate au fost implicaţi şi în accidente rutiere cu decese multiple pe tot teritoriul Irakului, ca urmare a vitezei mari cu care conduceau pe drumuri proaste, unde o ameninţare poate apărea în orice moment. Ameninţările nu se referă doar la insurgenţi, arată documentele. Agenţii firmelor private de securitate erau adeseori atacaţi de forţele irakiene sau cele ale coaliţiei, care, la vederea vehiculelor nemarcate care se apropiau cu viteză mare, trăgeau focuri de avertizare, în cel mai bun caz.

Şi armata daneză şi-a anunţat intenţia de a analiza documentele confidenţiale publicate de WikiLeaks cu privire la unele incidente care au implicat militari danezi staţionaţi în Irak. Documentele arată că trupele daneze mobilizate între 2003 şi 2007 au predat 62 de prizonieri autorităţilor irakiene, în pofida declaraţiilor acestor deţinuţi avertizând că riscă să fie supuşi unor rele tratamente şi torturii, după ce vor ajunge pe mâna poliţiei irakiene. Trupele daneze, mobilizate timp de patru ani în Irak, la Basra, în sudul ţării, sub comandament britanic, par, în plus, să împartă responsabilitatea, alături de armata britanică, de a-l fi lăsat să scape, în 2005, pe iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi, liderul al-Qaida în Irak. Acesta va fi ucis 15 luni mai târziu, în iunie 2006, într-un atac aerian american. Armata daneză nu va comenta aceste informaţii, până când nu va examina documentele difuzate de WikiLeaks.

Un alt incident dramatic s-a înregistrat când un soldat britanic a împuşcat mortal o fetiţă în vârstă de opt ani care se juca împreună cu prietenii ei pe stradă. Phil Shiner, un avocat ce reprezintă organizaţia pentru apărarea drepturilor civile Public Interest Lawyers, cu sediul la Birmingham, a afirmat că fetiţa a fost luată drept ţintă în mod inexplicabil, în timp ce aceasta se juca într-un district din Basra, unde trupele britanice distribuiseră dulciuri în eforturile de câştigare a simpatiei localnicilor. Este posibil ca avocatul să se fi referit la cazul Hanan Saleh Matrud, de opt ani, împuşcată mortal de un soldat britanic în faţa casei ei din Qarmat Ali la 21 august 2003. După două săptămâni, o scrisoare a armatei britanice admite că un soldat a tras un foc de avertizare în aer în apropierea casei copilului în ziua respectivă. Scrisoare refuză să prezinte scuze pentru acest incident, susţinând că este doar o posibilitate ca glonţul tras de soldatul britanic să fi ucis copilul. Deşi ofiţerii au transmis în particular scuze familiei şi au promis să investigheze cazul, Ministerul Apărării nu a luat nicio măsură publică în acest sens.

Acuzaţiile de abuzuri în timpul războiului din Irak conţinute de cele 400.000 de documente confidenţiale publicate vineri de site-ul WikiLeaks.org sunt extraordinar de serioase, a comentat ieri vicepremierul britanic, Nick Clegg. Totodată, Amnesty International a făcut un apel către SUA pentru ca acestea să investigheze informaţiile deţinute de militari cu privire la torturi şi alte tratamente necorespunzătoare aplicate deţinuţilor de către forţele de securitate irakiene. Mii de irakieni arestaţi de americani au fost predaţi forţelor irakiene de la începutul lui 2009 şi până în iulie 2010, în virtutea unui acord între SUA şi Irak, care nu conţine nicio clauză care să garanteze protecţia drepturilor omului în cazul deţinuţilor.



12