Companiile britanice, principala ţintă a spionajului comercial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Companiile britanice, principala ţintă a spionajului comercial

Monden 01 Februarie 2010 / 00:00 373 accesări

Serviciul britanic de informaţii militare (MI5) a acuzat China că desfăşoară o campanie concertată de spionare a directorilor unor companii britanice, în încercarea de a-i şantaja şi determina să divulge secrete comerciale sensibile. Conform unui raport secret al MI5, ofiţeri de informaţii sub acoperire din cadrul Armatei Populare de Eliberare şi Ministerului Securităţii Publice au contactat oameni de afaceri britanici cu ocazia unor târguri şi expoziţii oferindu-le cadouri şi ospitalitate extravagantă. S-a descoperit că aceste cadouri, camere şi stick-uri de memorie, conţineau viruşi informatici care oferă chinezilor posibilitatea să acceseze de la distanţă computerele utilizatorilor.

MI5 susţine că „Guvernul chinez reprezintă una dintre cele mai importante ameninţări în materie de spionaj la adresa Marii Britanii” pentru că foloseşte astfel de metode. Întocmit de Centrul pentru Protecţia Infrastructurii Naţionale din cadrul MI5, raportul secret de 14 pagini descrie modul cum China a atacat companii britanice din domeniul apărării, energiei, comunicaţiilor şi manufacturii, în cadrul unei campanii concertate de sustragere a secretelor comerciale. Conform textului, China a mers chiar mai departe, vizând reţelele de calculatoare şi conturile de e-mail ale companiilor de relaţii publice şi birourilor internaţionale de avocatură. „Orice companie britanică poate fi în pericol dacă deţine informaţii ce ar putea fi în beneficiul Chinei”, avertizează raportul.

China a încercat în mod ocazional să atragă personalităţi politice britanice în capcane sexuale. În urmă cu doi ani, unui consilier al premierului Gordon Brown i-a fost furat telefonul mobil după ce a cunoscut o chinezoaică în discoteca unui hotel din Shanghai. Raportul susţine că acum practica a fost extinsă la spionaj comercial. Conform documentului, agenţii chinezi încearcă să cultive relaţii de lungă durată cu angajaţi ai un companii britanice cheie. „Un ofiţer de informaţii sub acoperire poate încerca să dezvolte o relaţie de prietenie sau de afaceri, folosind adesea ospitalitate extravagantă şi linguşeli”, se mai arată în raport.

Taguri articol


12