Ştim cu toţii că numirile de la Ministerul Educaţiei pentru structurile din teritoriu se fac pe criterii politice, însă, până acum, a fost acceptat tacit, fără voci care să susţină, sus şi tare, acest lucru. Această practică a luat sfârşit ieri, când însuşi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că evaluarea inspectorilor şcolari se face în funcţie de loialitatea faţă de programul de guvernare! Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a arătat, ieri, că declaraţia lui Funeriu trebuie să facă obiectul unor proceduri parlamentare, precizând că ministrul trebuie demis. \"Cred că omul ăsta trebuie înlocuit de urgenţă din funcţie, pentru că în momentul în care un ministru cere, oficial de data asta, inspectorilor şefi să politizeze învăţământul, nu mai are ce căuta în această funcţie, ca să nu mai vorbim de faptul că toată politica dusă de acest partid în toate domeniile este o politică falimentară\", a susţinut liberalul. El a subliniat că nu crede că guvernanţii îşi permit să falimenteze sistemul sanitar şi sistemul de învăţământ din România pentru că \"aşa e pofta lui Funeriu şi a celorlalţi\". Amintim că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, ieri, la Timişoara, că inspectorii şcolari vor fi evaluaţi la finele lui august în funcţie de mai multe criterii, între care competenţa şi \"loialitatea faţă de programul de guvernare\", în funcţie de rezultate ei urmând să fie promovaţi sau înlocuiţi. Funeriu a declarat că, în ceea ce priveşte politica de personal a ministerului, două criterii sunt utilizate, atât la nivel central, cât şi la nivel local: cel al competenţei profesionale şi cel al \"loialităţii faţă de programul de guvernare\". \"Există o gândire să vedem în ce măsură capacităţile fiecăruia pot fi folosite la maxim. Şi în tot ceea ce ţine de politica de personal la nivelul ministerului, fie că este la nivel central sau nivel local, vor fi două criterii care vor fi utilizate. Primul criteriu este cel al competenţei profesionale şi al doilea criteriu este cel al loialităţii faţă de programul de guvernare şi faţă de obiectivele guvernării\", a afirmat Funeriu.
\"O SITUAŢIE ANORMALĂ\". Faptul că inspectorii şcolari sunt numiţi pe criterii politice şi răspund comenzilor politice nu reprezintă o noutate, deşi ei sunt nişte tehnicieni şi în evaluarea lor ar trebui să se ţină cont doar de criteriile de competenţă, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea. Liderul sindical consideră că evaluarea inspectorilor şcolari pe criterii politice reprezintă \"o situaţie anormală\".
„O EVALUARE POLITICĂ”. În acelaşi context, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat: \"Loialitatea faţă de programul de guvernare este una politică, deci o evaluare după acest criteriu este o evaluare politică. Mi-ar fi plăcut ca ministerul să evalueze inspectorii şcolari după alte criterii, care ţin de modul profesionist sau nu în care au gestionat activitatea şcolară\", a spus Andronescu. Ea a menţionat că programul de guvernare ar putea impune gesturi antisociale sau ineficiente, iar loialitatea faţă de programul de guvernare nu ar fi echivalentă cu competenţa.