Liderii de sindicat din CEO Oltenia susţin că lignitul din depozite s-a înjumătăţit pentru că o parte dintre cariere sunt blocate din cauza întârzierii exproprierilor din zonă, iar compania nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii.
Deficitul de cărbune de la CEO a determinat conducerea companiei să mărească programul de lucru al minerilor, începând din această lună. De la cinci zile pe săptămână, la anumite cariere se lucrează șapte din șapte, măsură care s-a aplicat mai ales la cariera Husnicioara, obligată să suplinească unități, precum cea de la Jilț Sud, unde depozitele sunt goale.
Situația de la Jilț Sud se datorează lipsei frontului de lucru, negocierile conducerii CEO cu proprietarii de terenuri din zonă fiind prelungite din cauza neînțelegerilor.
Exproprierile nu au fost făcute, iar excavatoarele sunt astfel blocate. Câțiva lideri sindicali din CE Oltenia îi solicită directorului Diviziei Miniere, Daniel Antonie, să rezolve problema exproprierilor de la Cariera Jilț Sud.
"Lipsa de cărbune de la Cariera Jilț Sud se datorează blocajului exproprierilor, excavatoarele nemaiavând front de lucru, în timp ce aici se înregistrează și o lipsă masivă de personal și materiale cu care s-ar desfășura procesul de producție", a declarat Nicu Bunoaica, liderul sindical de la Lupoaia.
Acesta susține că, deocamdată, carierele miniere din Motru asigură necesarul termocentralelor de la Turceni și Craiova. O situație similară se înregistrează și la Cariera Tismana.