Complexul industrial intercoreean de la Kaesong a fost redeschis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Complexul industrial intercoreean de la Kaesong a fost redeschis

Externe 17 Septembrie 2013 / 00:00 280 accesări

Oameni de afaceri sud-coreeni au traversat, ieri dimineaţă, frontiera şi au intrat pe teritoriul nord-coreean, spre complexul industrial Kaesong, după cinci luni de la închiderea acestuia pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă. Cele două ţări au ajuns, săptămâna trecută, la un acord cu privire la redeschiderea acestui complex, situat la zece kilometri de frontieră, care găzduieşte 123 de întreprinderi sud-coreene. Zeci de automobile, camioane şi personal sud-coreean au trecut frontiera, puternic militarizată, către ora locală 8.30.

Creată în 2004, zona de activitate de la Kaesong a fost închisă unilateral de către Phenian, în aprilie, după săptămâni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean şi o nouă salvă de sancţiuni internaţionale împotriva regimului stalinist. Coreea de Nord şi-a retras atunci cei 53.000 de cetăţeni care munceau în aceste întreprinderi. Phenianul a afirmat că Seulul i-a forţat mâna, acţionând în mod ostil, şi anume efectuând - ca în fiecare an - manevre militare comune cu SUA. Complexul a fost ocolit de consecinţe ale unor confruntări anterioare în peninsulă. Kaesong este o sursă preţioasă de devize străine pentru Coreea de Nord, o ţară izolată, a cărei economie suferă cronic din cauza unei planificări păguboase şi unor sancţiuni internaţionale legate de ambiţiile sale nucleare. Complexul a fost creat în 2004, în urma „diplomaţiei razei de soare” a Coreei de Sud din perioada 1998-2008, în vederea încurajării contactelor între cele două ţări surori, dar inamice. Coreea de Sud a reuşit miercuri să impună anumite condiţii Coreei de Nord. Între altele, complexul va primi investitori străini, ceea ce, speră Seulul, va descuraja Phenianul să mai adopte măsuri atât de drastice. De asemenea, sud-coreenii au cerut compensaţii pentru întreprinderile care au pierdut sute de milioane de dolari. Cele două părţi par că au ajuns la un compromis asupra unei suspendări a taxelor şi impozitelor achitate de către firmele sud-coreene pentru acest an. În opinia unor observatori, Kaesongul rămâne vulnerabil faţă de vicisitudinile relaţiilor intercoreene, indiferent de garanţiile prezentate.

INCIDENT Militari sud-coreeni au ucis un bărbat care încerca să ajungă în Nord, traversând fluviul Imjin, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. O astfel de întâmplare este extrem de rară. Trecerile au loc, de obicei, dinspre Nord spre Sud, prin traversarea Chinei, apoi a unei ţări terţe. Traversarea frontierei intercoreene este o cale mai puţin folosită, din cauza militarizării importante a acestei zone. Începând din 1953, aproximativ 23.500 de nord-coreeni au reuşit să ajungă în Coreea de Sud şi foarte puţini au încercat să ajungă în Coreea de Nord. Fluviul Imjin delimitează o parte din frontiera vestică dintre cele două ţări vecine, care, după Războiul Coreean (1950-1953), nu au semnat un tratat de pace şi se află, teoretic, în stare de război.



12