Componenţa noii companii energetice naţionale, în curs de finalizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Componenţa noii companii energetice naţionale, în curs de finalizare

Politică 18 Februarie 2008 / 00:00 777 accesări

Potrivit ultimelor date prezentate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), societăţile care vor face parte din compania energetică naţională vor fi cunoscute în maximum două luni, cînd propunerile făcute de Autoritate şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) vor fi prezentate Guvernului spre aprobare. Propunerea AVAS cuprinde Complexele Energetice Turceni şi Rovinari precum şi, din partea Electrica, cele trei filiale Electrica de distribuţie, cele trei filiale Electrica de furnizare şi filiala de service, Electrica Serv. În ceea ce priveşte propunerea MEF, aceasta ar putea fi compania Hidroelectrica, potrivit reprezentanţilor ministerului, care au precizat că Executivul este cel care va lua decizia şi va stabili componenţa exactă a marii companii energetice naţionale. „Se încearcă cît mai curînd să se finalizeze propunerile AVAS şi MEF, astfel încît ele să fie discutate şi aprobate în Guvern. Cele două instituţii au un termen impus pînă cînd trebuie să îşi prezinte propunerile. Alte amănunte sînt în discuţie”, a precizat consilierul de stat pe probleme economice la Cancelaria primului-ministru, Răzvan Orăşanu.

Strategia energetică a României, aprobată la începutul lunii septembrie, prevede înfiinţarea unei companii energetice naţionale, care să cuprindă producători de energie şi societăţile de distribuţie rămase în proprietatea statului. Ministrul Economiei a precizat că, din această companie naţională, nu vor face parte societăţile de transport, care au rolul de a regla funcţionarea sistemului.

Noua companie energetică naţională va putea fi listată la bursă la circa un an de la înfiinţare şi va avea acţionariat majoritar privat după alţi doi-trei ani de listări succesive, cînd pe bursă va ajunge un pachet de maximum 55% de acţiuni. Noul organism ar putea avea o capitalizare de cîteva miliarde de euro şi o capacitate investiţională uriaşă, care îi va permite să participe la proiecte internaţionale, declara Vosganian la 6 septembrie 2007, precizînd că noua companie nu trebuie văzută ca reacţie a Guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizării.

Taguri articol


12