Copiii şi adolescenţii supraponderali tind să mănînce mai mult atunci cînd iau masa alături de un prieten care se confruntă cu aceeaşi problemă de greutate ca şi ei, decît atunci cînd mănîncă alături de o persoană mai slabă. Cercetătorii de la State University of New York au monitorizat un grup de adolescenţi americani, cu vîrste cuprinse între 9 şi 15 ani şi au remarcat faptul că toţi voluntarii, indiferent de greutatea lor, aveau tendinţa de a mînca mai mult atunci cînd luau masa alături de un prieten decît atunci cînd se aflau în compania unei persoane străine. Însă, cel mai mare număr de calorii era asimilat atunci cînd un adolescent supraponderal lua masa alături de un prieten care era, la rîndul său, obez.
Sarah-Jean Salvy, de la State University of New York, autoare a studiului, consideră că nu este surprinzător faptul că adolescenţii mănîncă mai mult atunci cînd se află în compania unui prieten. Ea a adăugat că acelaşi model a fost descoperit şi în cazul adulţilor, iar acest comportament ar putea fi explicat, în parte, prin faptul că oamenii tind să devină mai conştienţi de felul în care arată şi se comportă atunci cînd se află în compania unor persoane străine. Însă, acest comportament poate fi explicat în parte şi ca un act prietenesc şi permisiv. La studiu au participat 23 de copii supraponderali şi 42 de copii cu o greutate considerată normală, care au petrecut 45 de minute în compania unui prieten sau a unei persoane străine. Fiecare pereche a avut la dispoziţie jocuri, puzzle-uri şi cărţi, pentru a se amuza, dar şi cîteva boluri cu chipsuri, prăjituri, morcovi şi struguri. La nivel general, perechile de prieteni au consumat mai multe calorii. Perechile formate din prieteni supraponderali au mîncat cel mai mult - 738 de calorii, în medie. Perechile de prieteni în care unul era supraponderal, iar celălalt, cu o greutate normală, au consumat, în medie 444 de calorii. Copiii cu greutate normală au consumat, în medie, 500 de calorii atunci cînd s-au aflat în compania unui prieten, indiferent de greutatea acestuia.
Cercetătorii americani au declarat că un studiu recent, efectuat pe adulţi, a relevat faptul că, în ultimele trei decenii, oamenii au fost mai predispuşi să se îngraşe dacă prietenii lor de acelaşi sex erau obezi sau supraponderali. Acest lucru sugerează faptul că influenţa socială este foarte importantă în ceea ce priveşte greutatea corporală. În ceea ce-i priveşte pe copii şi pe adolescenţi, se ştie deja că mulţi dintre ei îşi imită prietenii, atunci cînd este vorba despre fumat sau consumul de alcool. Experţii americani consideră că acest studiu sugerează faptul că obiceiurile alimentare ale copiilor sînt şi ele determinate, la scară largă, de relaţiilor sociale ale acestora. Vestea cea bună este că atunci cînd unul dintre adolescenţi este ajutat să adopte un comportament alimentar sănătos, această decizie va influenţa şi comportamentele alimentare ale prietenilor săi.