Compozitorul Dumitru Capoianu, unul dintre cei mai importanţi creatori români ai secolului XX, a încetat, joi, din viaţă. Potrivit Uniunii Compozitorilor şi Muzicienilor din România, maestrul va fi înmormântat duminică, la ora 13.00, la Cimitirul Ghencea Civil din Capitală.
Născut la 19 octombrie 1929, Capoianu a studiat vioara şi compoziţia la Conservatorul din Bucureşti, cu cei mai renumiţi profesori ai momentului, printre care Mihail Jora, Mihail Andricu şi Marţian Negrea. Compozitorul a lăsat în urmă o creaţie bogată şi diversă, acoperind toate genurile, de la lied la balet, de la piese instrumentale solo la operetă şi concert. A cochetat cu cele mai noi direcţii de avangardă şi a fost pasionat de muzica de jazz. Partiturile sale rămân o moştenire culturală de primă mărime, expresie a unui talent deosebit şi a unei măiestrii greu de egalat.
Capoianu a fost unul dintre puţinii muzicieni care au primit dreptul de a reprezenta breasla în structurile de conducere ale ţării, în perioada comunistă. El a fost director al Filarmonicii „George Enescu” şi a câştigat prestigioase premii pentru compoziţiile sale, inclusiv Palme d\'Or la Cannes pentru filmul „Omuleţul”, de Gopo, pentru care a compus muzica.
La Constanţa, muzica spectacolului pentru copii „Soldăţelul de plumb” din repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” îi poartă semnătura regretatului compozitor.