A fost un weekend plin de competiţii şcolare, cu multe emoţii, pentru mii de elevi din Constanţa! În şcolile din municipiu şi din judeţ s-au organizat etape locale la mai multe olimpiade şi concursuri organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. Cea mai mare mobilizare a fost la olimpiada de limba şi literatura română. Aproximativ 1.500 de elevi au vrut să-şi testeze cunoştinţele acumulate, în special cei aflaţi în clasele terminale. Cei mai mulţi au spus că subiectele ce au vizat compuneri le-au cam dat bătăi de cap. Aura Cârţână, elevă în clasa a VIII-a, a fost degajată, deşi participa pentru prima dată la competiţie. „Mi s-a părut destul de uşor la olimpiadă, sper să obţin 100 de puncte şi să mă calific în etapa judeţeană”, a spus, plină de convingere, Aura.
14 ŞCOLI IMPLICATE Proba scrisă de limba şi literatura română s-a desfăşurat începând cu ora 9.00 şi a durat trei ore. Etapa locală a olimpiadei a avut loc în 14 unităţi şcolare: 11 din judeţ (Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” Hârşova, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu, Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia, Şcoala Gimnazială nr. 1 Eforie Nord, Şcoala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia - nivel gimnazial, Liceul Teoretic „N. Bălcescu” din Medgidia - nivel liceal, Liceul Teoretic Băneasa, Liceul Teoretic Negru Vodă, Liceul Teoretic „Anghel Saligny” Cernavodă, Şcoala Gimnazială nr. 1 Năvodari, Liceul Teoretic Murfatlar şi trei din municipiu (Şcoala Gimnazială nr. 23 „Constantin Brâncoveanu”, Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” şi Liceul Teoretic „Decebal”). Centrele de evaluare au fost stabilite la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”, pentru nivel gimnazial, şi Liceul Teoretic „Decebal”, pentru nivel liceal. De exemplu, la Şcoala nr. 28, aproximativ 270 de elevi de gimnaziu au fost arondaţi de la unităţile de învăţământ din municipiu. Directorul şcolii, prof. Mihaela Stan, a declarat că organizarea a fost făcută din timp şi proba scrisă s-a desfăşurat fără probleme. „Suntem şi centru de evaluare pentru toate lucrările de gimnaziu. Am primit confirmări de la evaluatori şi toţi vor participa la corectarea lucrărilor”, a declarat prof. Stan. La rândul său, inspectorul şcolar pentru limba şi literatura română din cadrul ISJ, prof. Daniela Martinaş, care a supravegheat derularea probei la gimnaziu, a declarat că subiectele au fost adaptate pentru acest gen de concurs. „După părerea noastră, subiectele au fost provocatoare, ofertante şi li s-a dat posibilitatea copiilor să fie imaginativi. Nu este o încercare de a vedea cunoştinţele, ci o încercare de talent şi har. Cred că subiectele şi-au atins scopul din acest punct de vedere”, a declarat inspectorul ISJ.
Calificare la etapa judeţeană cu 80 de puncte
Rezultatele iniţiale au fost afişate la fiecare şcoală participantă în parte, dar şi pe site-ul ISJ, la rubrica „Olimpiade şi concursuri“ (http://www.isjcta.ro/?cat=289). Eventualele contestaţii se pot depune marţi (astăzi activitatea fiind suspendată din cauza condiţiilor meteo), între orele 10.00 şi 14.00, la secretariatul Liceului „Decebal” (pentru clasele IX-XII) şi la cel al Şcolii nr. 28 „Dan Barbilian” (nivel gimnazial). Vestea bună pentru participanţi este că membrii comisiei judeţene a olimpiadei au stabilit că se vor califica elevii care au obţinut minimum 80 de puncte, faţă de 100 cât spune regulamentul şcolar, tocmai pentru a da posibilitatea mai multor elevi să-şi testeze cunoştinţele. Înainte de contestaţii, la nivel liceal, 122 de elevi se calificaseră, dintre cei peste 250 înscrişi. Liceeni care au obţinut cele mai bune punctaje sunt: Miruna Haican, clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic „Callatis“ - 116 (din totalul de 120), Ioana Stancu, clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ - 107, Andrada Trofin, clasa a X-a, de la Liceul Teoretic „Callatis“ - 116 şi Ana-Maria Julia Radu, clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ - 118. La nivel gimnazial s-au înscris 1.235 de elevi şi, înainte de contestaţii, s-au calificat 706, pentru că au avut peste 80 de puncte. Cele mai bune punctaje în gimnaziu le-au obţinut elevii: Alissia Ionescu, clasa a V-a, de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Techirghiol - 115,5, Robert Păşcălău, clasa a VI-a, de la Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi” Năvodari - 118, Maximilian Banu, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Tonitza“ Constanţa - 118 şi Maria Deliorga, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Poarta Albă - 119. Urmează ca elevii calificaţi să se prezinte, în 22 februarie, la etapa judeţeană.
Participare numeroasă la „Euxin Math”
Tot sâmbătă s-a desfăşurat şi concursul de matematică „Euxin Math”, la care au participat sute de elevi din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a din 110 şcoli din municipiu şi judeţ. Proba scrisă a început la ora 10.00 şi a durat 90 de minute. Inspectorul şcolar de specialitate pentru învăţământ primar, prof. Mihaela Anghelescu, a declarat că fiecare şcoală participantă a afişat rezultatele la sediu, însă o centralizare va fi făcută astăzi.