Comunele Valu lui Traian şi Cogealac, astupate de gunoaie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşeuri

Comunele Valu lui Traian şi Cogealac, astupate de gunoaie

Justiție 07 Iunie 2012 / 00:00 1058 accesări

DEŞEURI Ca-n multe alte domenii, România este repetentă la capitolul gestionării deşeurilor. Cu toate că UE ne dăduse ca temă foarte clară să desfiinţăm toate gropile de gunoi neconforme, multe administraţii din ţară au ignorat acest capitol. În aceste situaţii sunt localităţile Valu lui Traian şi Cogealac, unde mii de tone de deşeuri menajere zac în putrefacţie, oferind un peisaj dezolant. În primul caz, cel de la Valu lui Traian, situaţia este strigătoare la cer, în condiţiile în care, la marginea localităţii, chiar în apropierea caselor, sunt munţi de gunoaie, care îţi trag pe dreapta simţul olfactiv. Mai mulţi cetăţeni, care locuiesc în zonă şi care ne văd că facem poze la groapa de gunoi, ne abordează şi ne spun că situaţia trenează de ani buni, iar nimeni nu face nimic. „Groapa trebuia închisă de mai bine de trei ani în condiţiile în care UE a cerut închiderea gropilor dinainte de 2007, când România a intrat în UE. Cert este că mirosul este insuportabil, mai ales vara, iar gunoiul este adus încontinuu, din toate părţile. Pentru a scăpa de „belea”, autorităţile locale au găsit o metodă ingenioasă, aceea de a astupa gunoiul cu pământ. Nu cred că asta este soluţia cea mai legală”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un locuitor din Valu lui Traian. „Mă feresc, ca mulţi alţii, căci ne e frică”, a mai spus acesta.

EMISIUNE Situaţia de la Valu lui Traian a fost reflectată şi într-o emisiune de televiziune a Antenei 3, moderată de Carmen Avram, în care se preciza că „lângă Valu lui Traian se ridică munţi de gunoi aruncat într-o zonă neamenajată în care depozitarea e ilegală şi e evident că resturile de aici sunt mult peste ce produce localitatea. În 2011, poliţia a sesizat şi ea că aici se întâmplă ceva dubios. Şi a chemat procuratura, care a început o anchetă. Curând s-au descoperit indicii că ar fi implicate câteva firme iltaliene care ar aduce gunoi ilegal, însă cu sprijinul cuiva din zonă”. În emisiune, un cetăţean din Valu preciza că „100% se aduc gunoaie şi din altă părţi. „Nu ştiu de unde le aduc. Vin pe sus şi răstoarnă gunoi din tiruri mari”, a spus acesta în faţa camerelor de filmat.

SITUAŢIE SIMILARĂ LA COGEALAC O situaţie similară se înregistrează şi la Cogealac, unde tone de gunoaie zac la marginea unui drum judeţean, fără ca autorităţilor locale să le pese. Situaţia de aici este cu atât mai gravă cu cât localitatea Cogealac beneficiază de o staţie de sortare modernă, dar nefolosită, potrivit afirmaţiilor unor localnici, care, de asemenea, preferă să nu-şi divulge numele. Situaţia a fost confirmată şi de candidatul PSD la Primăria Cogealac, Petrică Miu - staţia de sortare a fost finalizată în 2011, cu aprox. 800.000 de euro. „S-au consumat banii europeni, dar ceea ce se vede acum este că nu funcţionează nici staţia, nici maşinile de gunoi. Cert este că noi cei de la Cogealac riscăm să ne transformăm într-o comună sufocată de gunoaie, iar în aceste condiţii, cei 800.000 de euro nu se justifică”, a spus Petrică Miu. Sub ameninţarea gunoaielor stau şi locuitorii localităţii Poiana, care aparţine administrativ de oraşul Ovidiu. „Se zvoneşte prin sat că o firmă ar veni să depoziteze deşeuri la marginea satului şi cică această firmă l-ar susţine pe candidatul PNL la Primăria Ovidiu, Ciprian Hanganu”, a declarat Gheorghe Diţă.



12