Timp de aproape un an de zile, între primarul oraşului Năvodari şi reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale: BNS, prin Dumitru Costin, Cartel Alfa, prin Bogdan Hossu, CSDR, prin Iacob Baciu şi CNSLR, Frăţia prin Marius Petcu, care, în prezent, formează SIND România, ce administrează Tabăra de Copii Năvodari, a avut loc o serie de dispute, dar în această perioadă, Primăria oraşului Navodari, prin primar, a cîştigat, pe toate căile de atac, procesele cu SIND România - Tabăra de Copii şi a executat silit 11 miliarde lei vechi, din care 6 miliarde reprezintă penalităţi de întîrziere la plată, dar şi 2,3 miliarde lei vechi - amenzi pentru nerespectarea disciplinei în construcţii dar şi pentru nerespectarea hotărîrilor de consiliu privind curăţenia şi securitatea sanitară.
Acum, cele două părţi - primarul oraşului Năvodari şi reprezentanţii SIND România - au semnat un acord de principiu prin care, după 20 de ani, Tabăra de copii şi oraşul pleacă împreună la acelaşi drum.
Practic, oraşul Năvodari obţine de la sindicate un procent de 30% din acţiunile Taberei de Copii, în schimbul racordării acesteia la utilităţile oraşului şi crearea unui parteneriat de acţiune comun.
Oraşul Năvodari rămîne, în continuare, proprietarul exclusiv al terenului pe care se întinde Tabăra de Copii Năvodari.
Prin prezentul acord se mai obţine de la sindicate:
* cedarea de către SIND România a unei clădiri în favoarea oraşului Năvodari pentru amenajarea unui spital orăşenesc;
* acceptarea, de către SIND România, a retragerii dreptului de folosinţă a unei suprafeţe de teren în favoarea oraşului Năvodari pentru lărgirea drumului de acces între Mamaia şi Năvodari, ce se va desfăşura pe patru benzi.
Chiar dacă procentele sînt de 70% pentru SIND România şi 30% pentru oraşul Năvodari, orice decizie privind investiţiile pe teritoriul Taberei de copii se pot lua doar în consens.
Avînd în vedere că vechea administraţie a oraşului a retras de la SIND România suprafeţe mari de teren pentru a le retroceda persoanelor fizice, dar şi pentru a veni ca aport la capitalul social al SC TSP ECOTERM SA, actualul primar, Nicolae Matei, s-a angajat să nu mai continue aceste retrocedări decît în situaţia în care există hotărîri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile.
Matei Nicolae: ”Se creează premise de înfiinţare la Năvodari a unei veritabile staţiuni turistice care să funcţioneze. Ne vom implica activ în administrarea actualei Tabere de copii prin atragerea de investiţii serioase, pentru a crea locuri de muncă, pentru a atrage aici turişti. Vom împărţi tabăra în mai multe sectoare de activitate: un sector pentru copiii din ţară şi străinătate, unde vom crea cele mai bune condiţii - terenuri de sport, spaţii pentru activităţi culturale (reabilitarea Teatrului de vară), spaţii de joacă şi agrement, cazare şi masă de cea mai bună calitate.
În Tabăra de copii vor fi introduse iluminatul arhitectural şi minipiscine. În zona adiacentă spitalului orăşenesc intenţionăm să amenajăm un veritabil sanatoriu balnear, dotat cu aparatură medicală de cea mai înaltă clasă. Cu acordul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale se va achiziţiona şi folosi aici nămol de la Techirghiol.
De asemenea, se urmăreşte înfiinţarea unui campus universitar, construirea unui pavilion multifuncţional, atragerea de investitori pentru construirea unui „Aqualand” acoperit, iar cel puţin trei cantine vor fi date spre închiriere pentru organizarea de nunţi şi vor funcţiona pe tot cursul anului. Cel puţin trei discoteci vor funcţiona pe teritoriul Taberei de copii.
Am în vedere să înfiinţez şi să permanentizez transportul local între oraş - Tabăra de copii - Mamaia-Sat - zona de litoral.
Nu mi-a fost uşor să obţin de la reprezentanţii sindicatelor pe România toate aceste lucruri. Negocierile au durat aproape un an de zile. Au fost dure, dar şi constructive.
Într-un final reprezentanţii sindicatelor şi-au dovedit bunele intenţii şi au recunoscut necesitatea implicării conducerii oraşului pentru o mai bună administrare a Taberei de Copii.
Am obţinut lucruri foarte importante pentru oraşul meu şi chiar de la cei care, după Revoluţie, au mîncat pe pîine toate guvernele. Acum nu rămîne decît să fiu mandatat de către Consiliul Local să perfecţionez actele juridice şi să derulez în bune condiţii acest acord.
Din discuţiile purtate cu majoritatea consilierilor locali, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte, am fost asigurat că acordul semnat de mine se va materializa într-un proiect de hotărîre, lucru ce se va întîmpla la prima şedinţă de Consiliu Local.
Astfel se creează toate premisele ca Năvodari să fie declarat staţiune turistică”.
Departament Relaţii Mass-Media