Grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) cere demiterea preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, o iniţiativă în acest sens fiind înaintată de deputatul comunist Igor Vremea. Grupul parlamentar al PCRM a propus ca acest proiect să fie examinat în şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului, pentru a fi inclus pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe. Motivul invocat se referă la încălcările sistematice ale prevederilor regulamentului Parlamentului, pe care le-ar fi comis preşedintele Legislativului de la Chişinău. PCRM a susţinut o conferinţă de presă pe această temă, vineri, la ora 14.00. În replică, deputatul democrat Marian Lupu a afirmat că nu există temei pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Mihai Ghimpu, după cum nu există temei nici pentru examinarea acestei probleme în cadrul Biroului Permanent.
Tot vineri, procurorul general al R. Moldova, Valeriu Gurbulea, şi-a prezentat demisia printr-o cerere transmisă preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu. Parlamentul moldovean s-a întrunit vineri în şedinţă, principalele subiecte pe ordinea de zi fiind proiectele de hotărîre privind demisia procurorului general, dar şi numirea lui Corneliu Ghimpu în funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale. Legislativul a luat act de demisia lui Gurbulea şi va numi un alt procuror general. În cursul zilei de ieri, preşedintele Mihai Ghimpu a retras candidatura nepotului său, Corneliu Ghimpu, la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale.
”R. Moldova nu intenţionează să adere la NATO”
”R. Moldova nu intenţionează să adere la NATO, orice speculaţii în acest sens fiind politizate”, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, referitor la articolele din presă pe această temă. El a remarcat totodată că ”Alianţa este benefică şi avantajoasă pentru Moldova, dacă luăm în considerare noile nevoi în domeniul securităţii naţionale. NATO se transformă într-o structură de cooperare pentru a asigura securitatea colectiovă”. Marinuţă şi-a exprimat convingerea că ”în prezent, securitatea oricărui stat poate fi asigurată numai prin cooperare, întrucît actualele ameninţări nu permit garantarea unilaterală a securităţii”. Potrivit oficialului, cooperarea între R. Moldova şi NATO se bazează pe principiile Parteneriatului Individual al Planului de Acţiuni adoptat de fostul Guvern. Acest plan presupune reformarea sistemului naţional de apărare şi al securităţii printr-o mai bună instruire a personalului şi participarea la misiuni de menţinere a păcii. Marinuţă pledează pentru participarea militarilor moldoveni la misiunile internaţionale de pace sub egida ONU, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi a altor organizaţii, conform legislaţiei.