Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) contestă la instanţa supremă decizia Curţii de Apel prin care observatorilor formaţiunii li se interzice verificarea listelor electorale. PCRM contestă respingerea acţiunii privind analizarea presupuselor fraude electorale comise prin metoda votului multiplu şi consideră decizia Curţii de Apel nefondată şi ilegală. Curtea Constuţională din R. Moldova a dispus renumărarea voturilor exprimate la alegerile anticipate din 28 noiembrie, la solicitarea Partidului Comuniştilor, care a denunţat nereguli la întocmirea proceselor-verbale.
Renumărarea voturilor la alegerile din R.Moldova nu va produce schimbări semnificative în distribuirea mandatelor, a declarat joi secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, într-un interviu acordat paginii electronice a postului de radio Europa Liberă. Acesta a explicat că partidele au pierdut sau au câştigat mai puţin de zece buletine, iar în aceste condiţii, devierile respective nu sunt în măsură să afecteze rezultatele şi distribuirea de mandate. Întrebat dacă are o explicaţie pentru această situaţie, Iurie Ciocan a declarat că o explicaţie posibilă este oboseala. Totodată, a precizat că legislaţia moldoveană nu prevede ca cheltuielile pentru renumărarea voturilor să fie suportate de partidul care a depus această cerere.
Politicienii din R.Moldova ar trebui să aibă ambiţia aderării la UE, afirmă reprezentantul special UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, apreciind că UE şi România ar trebui reprezentate mai bine în negocierile pe tema crizei transnistrene. Întrebat în legătură cu posibilitatea schimbării statutului UE şi al SUA în procesul de negocieri pe tema conflictului transnistrean din observatori în mediatori, reprezentantul UE a răspuns că este necesar ca Rusia şi Transnistria să salute un asemenea pas. “Atunci când este criticată România, se uită, printre altele, că aceasta este o ţară vecină cu relaţii istorice strânse cu R. Moldova care nu este prezentă direct la masa negocierilor şi se aliniază politicii UE în acest sens”, apreciază oficialul UE.
“R. Moldova are o democraţie funcţională cu o competiţie reală pentru sarcina de a guverna ţara”, a subliniat Kalman Mizsei, referindu-se la situaţia generală din R.Moldova după alegerile din 28 noiembrie. “Trebuie să lase în urmă modelul sovietic de guvernare şi să înceapă să construiască, cu paşi fermi, o economie modernă, de tip european”, a atras atenţia oficialul UE.