Comuniştii moldoveni susţin că alegerile au fost fraudate cu studenţi din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comuniştii moldoveni susţin că alegerile au fost fraudate cu studenţi din România

Externe 01 Decembrie 2010 / 00:00 425 accesări

”Rezultatele alegerilor legislative de duminică sunt fraudate”, au declarat, ieri, reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, care au afirmat că au fost aduşi cu autocarele studenţi din România şi duşi la mai multe secţii de votare, pentru a vota multiplu. ”Puterea a folosit diverse metode, înglobate într-un sistem unic. Sunt foarte multe cazuri în care persoanele au fost incluse în listele suplimentare, ilegal, fără să prezinte certificatul de vot sau dovada domiciliului”, a declarat juristul PCRM, Sergiu Sârbu. El a adăugat că cele mai multe buletine de vot care au fost declarate nevalabile, aproape 12.000, erau în favoarea PCRM. Sergiu Sârbu crede că toate aceste fraude sunt în măsură să schimbe rezultatele alegerilor. Comuniştii mai susţin că în multe localităţi au găsit diferenţe între numărul persoanelor care au primit buletine de vot şi numărul de buletine. Reprezentanţii PCRM spun că au găsit şi cazuri de vot multiplu şi că au fost cazuri când voturile alegătorilor au fost cumpărate cu orez, făină, alcool, dar şi prin mijloace financiare. PCRM a anunţat că va transmite organelor electorale aceste informaţii şi va cere verificarea lor.

Prima şedinţă a noului Parlament moldovean va fi prezidată de Vladimir Voronin care, la 69 de ani, este decanul de vârstă al deputaţilor din această legislatură. Vladimir Voronin este doar cu câteva luni mai în vârstă decât colega sa de partid Alla Mironic, iar cel mai tânăr deputat comunist este Inna Şupac, care are 26 de ani. PL şi PDM vor avea în Parlament câte două femei, PLDM patru, iar PCRM 12. Comisia Electorală Centrală a primit în format electronic toate procesele verbale. Potrivit rezultatelor preliminare, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, PCRM a obţinut 39,29% din voturi şi va avea 42 de mandate în Parlament. Pentru PLDM au votat 29,38% dintre alegători, iar acest scor i-au asigurat 32 de mandate de deputat. Alte două partide care au depăşit pragul electoral de 4% şi au intrat în Parlament, PDM şi PL, vor avea 15 (12,72% din voturi) şi, respectiv, 12 (9,96%) deputaţi.

“Cetăţenii R. Moldova au nevoie de noi progrese în direcţia apropierii de UE, pentru a putea valorifica oportunităţile existente în relaţia cu instituţiile europene”, apreciază MAE român, care felicită Chişinăul pentru organizarea transparentă şi imparţială a alegerilor de duminică. Ministerul român de Externe arată că rezultatele demonstrează opţiunea cetăţenilor R. Moldova pentru continuarea drumului către UE, început cu profesionalism de echipa guvernamentală instalată în septembrie 2009. De asemenea, MAE consideră esenţială continuarea proiectelor de pe agenda bilaterală, pentru care se deschid noi perspective, şi reafirmă susţinerea fermă a României pentru consolidarea parcursului european al R. Moldova.

Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton şi comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, cer partidelor parlamentare din R. Moldova să colaboreze pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi pentru alegerea preşedintelui ţării. Oficialii europeni au salutat modul de desfăşurare a alegerilor din R. Moldova, care “au întrunit majoritatea standardelor internaţionale pentru alegeri democratice” şi au felicitat cetăţenii moldoveni pentru rata mare de participare. Totodată, comunicatul precizează că UE vrea aprofundarea relaţiilor cu R. Moldova şi sprijinirea acesteia în implementarea unei reforme ambiţioase şi apropierea de UE.

SUA le-au cerut liderilor politici din R. Moldova să colaboreze pentru formarea unui nou Guvern şi alegerea unui nou preşedinte, după alegerile legislative de duminică, se arată într-un comunicat al ambasadei SUA în această ţară. “SUA sprijină ferm aspiraţiile cetăţenilor R. Moldova de a construi un stat european democratic şi prosper, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”, se arată în document. Washingtonul şi-a exprimat dorinţa de a începe cât mai repede colaborarea cu noul Guvern de la Chişinău, “pentru accelerarea reformelor în vederea consolidării democraţiei, refacerii economiei şi intensificării supremaţiei legii”.



12