Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) îşi continuă demersurile de păstrare a puterii. Proaspăt numitul preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin, a declarat ieri că partidul său va propune candidatura lui Marian Lupu pentru postul de premier. Tot în cadrul şedinţei de miercuri, PCRM a desemnat-o pe Zinaida Greceanîi drept candidat la postul de preşedinte al ţării. Vladimir Voronin, preşedintele al PCRM a menţionat profesionalismul candidaţilor pentru cele mai importante funcţii în stat, apreciind că acestea ar putea fi susţinute de opoziţia parlamentară. “Marian Lupu este un economist excelent, iar Zinaida Greceanîi este un bun specialist în finanţe”, a accentuat acesta. Imediat, Parlamentul de la Chişinău a acceptat demisia Guvernului condus de Zinainda Greceanîi. Pînă la instituirea noului Executiv, Guvernul Greceanîi va ocupa funcţii de administrare a treburilor publice. Totodată, Parlamentul moldovean a stabilit la propunera grupului PCRM ca preşedintele ţării să fie ales pe 20 mai. Decizia a fost luată de parlamentari cu 60 de voturi pentru. Tot cu 60 de voturi pentru, a fost aprobat proiectul de hotărîre cu privire la crearea Comisiei speciale pentru desfăşurarea alegerilor privind desemnarea preşedintelui R. Modova, formată din şapte persoane.
Reprezentanţii partidelor din opoziţie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră, au anunţat că nu înaintează niciun reprezentant în această Comisie şi că nu vor participa la alegerile prezidenţiale. Liderii acestor partide optează în continuare pentru alegeri anticipate. În schimb, membri PCRM nu pierd timpul şi au numit fie şi temporar în funcţiile vacante din cadrul celor zece comisii parlamentare. Totuşi, PCRM a acceptat ideea organizării de alegeri anticipate, întrucît procedura de alegere a unui nou preşedinte al ţării este sortită eşecului. PCRM urmăreşte consolidarea structurilor noului Parlament şi pregătirea alegerilor anticipate. Astfel opoziţia este obligată să îşi formuleze mai întîi pretenţiile, în lipsa cărora populaţia nu înţelege motivele neparticipării la procedurile de instalare a noii puteri, aceste condiţii fiind elementare pentru reluarea dialogului politic. Comuniştii moldoveni se folosesc de majoritatea obţinută în alegeri pentru a-şi asigura continuitatea la putere şi nu au un motiv pentru implicarea opoziţiei în luarea deciziilor. PCRM nu are de ce să cedeze în vederea iniţierii dialogului politic cu opoziţia, pentru că acest lucru ar fi interpretat de membrii partidului şi de simpatizanţi drept o slăbiciune. Nici nu va renunţa la controlul instituţiilor de presă şi nu va accepta să plătească daune morale şi materiale victimelor acţiunilor violente din luna apriliem, pentru că presiunea UE în vederea determinării comuniştilor să intre în dialog cu opoziţia este destul de slabă.
Acceptarea unor funcţii în Biroul Permanent al Parlamentului de către opoziţie nu îi slăbeşte poziţia, dorind doar să fie prezentă la adoptarea anumitor legi. În următoarele săptămîni vor fi supuse la vot legi economice şi sociale în contextul crizei economice globale. Incidentele din aprilie au condus la utilizarea frauduloasă de către comunişti a unor importante fonduri din bugetul public alocate reconstrucţiei sediilor devastate. Această alocare încalcă legea bugetului de stat al ţării şi, de fapt, există o tendinţă a comuniştilor de a abuza de bugetul public.