Liderul comuniştilor ruşi, Ghennadi Ziuganov, a denunţat, ieri, o campanie electorală murdară şi presiuni fără precedent din partea autorităţilor în favoarea partidului pro-Kremlin Rusia Unită. “Nu au existat niciodată alegeri atît de murdare, nici măcar pe vremea lui Elţîn. Presiunea administrativă a atins dimensiuni excepţionale”, a afirmat Ziuganov. Şeful campaniei comuniştilor, Ivan Melnikov, susţine că “guvernatorii regionali au primit ordinul de a îmbunătăţi scorul Rusiei Unite. În Rusia de astăzi nu există nici urmă de democraţie. Este un stat poliţienesc. În anumite regiuni, alegătorii vor vota la locul de muncă, sub presiunea angajatorilor, dar cineva va vota în locul lor, a doua oară, la secţiile de vot”. Pentru a contracara “mecanismele de fraudare”, PC prevede să trimită la secţiile de vot peste 500.000 de observatori, cu aparate foto şi camere de filmat. Comuniştii au anunţat şi crearea unui grup de jurişti compus din foşti membri ai Parchetului General, KGB şi Ministerului de Interne, pentru a-i urmări în justiţie pe cei care vor încălca legea în timpul scrutinului.
În tabăra adversă, circa 5.000 de persoane au participat, marţi, în Cecenia, la un miting de susţinere a preşedintele Vladimir Putin şi pentru partidul Rusia Unită, înainte de alegerile legislative. Susţinătorii ceceni s-au adunat pe un stadion din Groznîi, majoritatea participanţilor fiind studenţi. Formaţii cunoscute de muzică pop din Rusia au participat la miting. Vladimir Putin nu se mai poate prezenta la alegerile din martie 2008 după două mandate consecutive, dar a dat asigurări că va continua să fie util poporului rus şi că îşi va păstra o influenţă, fără a dezvălui sub ce formă. Preşedintele rus a declarat ieri că nu va permite altor state să lezeze stabilitatea Rusiei şi a asigurat că scrutinul va fi corect şi transparent. Luni, Putin a acuzat SUA că încearcă să submineze alegerile prin influenţarea OSCE, care a decis să renunţe la monitorizarea scrutinului. SUA au respins acuzaţiile ce au fost formulate după ce tot Putin a spus că guverne străine îi sponsorizează pe rivalii săi politici în alegeri pentru a afecta poziţia Rusiei şi a-şi pune în aplicare planurile murdare.
Ieri, cotidianul oficial “Rossiisskaia Gazeta” a publicat decizia Consiliului Federaţiei, luată luni, ce fixează pentru 2 martie 2008 primul tur de scrutin pentru preşedinţie. Odată publicată data scrutinului, candidaţii trebuie să se anunţe oficial pînă la 23 decembrie. Campania electorală va începe în 2 februarie şi se va încheia în data de 29 a aceleeaşi luni. Cu trei luni înainte de prezidenţiale, nu există un succesor clar, iar şeful statului întreţine suspansul cu privire la intenţiile sale, mulţumindu-se să repete că va rămîne influent şi după alegeri, dar nu va aduce modificări Constituţiei pentru a putea candida din nou. Ales în 2000 şi reales în 2004, Vladimir Putin nu poate, potrivit Constituţiei, să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. Din cauza unui vid juridic, el ar fi putut totuşi să demisioneze între momentul alegerii datei prezidenţialelor de către Senat şi publicarea acestei date, ceea ce i-ar fi permis să candideze din nou. Termenul a trecut însă fără să se întîmple nimic.