Un eveniment editorial deosebit va avea loc sub egida Comunităţii Elene Elpis din Constanţa, în această duminică, de la ora 12.30, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” (Teatrul Elpis). Este vorba despre lansarea monografiei „Comunitatea Elenă din Constanţa, România”, purtând semnătura profesorului grec Stavros Manesis. Potrivit lui Costin Teodoru, membru al Comitetului Comunităţii Elene din Constanţa, lucrarea a fost publicată prima dată la Atena, în limba greacă, în anul 1952, iar ediţia care va fi lansată duminică este bilingvă, în greacă şi română, tipărită de UER Press.
DIN MYKONOS, LA MALUL MĂRII NEGRE Personalitate de referinţă a culturii elene, filologul Stavros Manesis s-a născut în anul 1908, fiind originar din Mykonos, Grecia. A studiat filologia la Atena, apoi lingvistica şi fonetica la Sorbona şi la Institutul de Fonetică din Paris. În anul 1965, a obţinut titlul de doctor la Universitatea din Salonic. A fost profesor la mai multe şcoli şi licee, iar în perioada 1938 - 1940, aflat la Constanţa, a predat la Gimnaziul elen şi a scris o mică monografie a comunităţii elene din oraşul de la malul Mării Negre. Printre altele, Stavros Manesis a scris şi poezie, lucrări istorice, literatură dedicată copiilor, a fost director la Şcoala comercială din Cipru, a contribuit la redactarea lexiconului istoric grec şi a fost membru al mai multor societăţi ştiinţifice din însorita Eladă.
Cartea „Comunitatea Elenă din Constanţa, România” cuprinde, pe parcursul celor 134 de pagini, informaţii importante privind comunitatea greacă de la malul mării, din perioada în care autorul s-a aflat la Constanţa, documente şi fotografii care înfăţişează, printre altele, Biserica şi Şcoala greacă, Teatrul Elpis, membrii comunităţii din anul 1937.
La evenimentul de lansare a cărţii vor vorbi preşedintele Uniunii Elene din România, Dragoş Zisopol, istoricul Georgeta Filitti şi preşedintele Asociaţiei Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, arhivistul dr. Constantin Cheramidoglu.