Comunitatea românească din Olanda refuză să fie stigmatizată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proteste oficiale

Comunitatea românească din Olanda refuză să fie stigmatizată

Monden 15 Februarie 2012 / 00:00 405 accesări

DREPTUL LA O VIAŢĂ NORMALĂ Comunităţile românească şi bulgară din Olanda denunţă site-ul anti-imigraţie deschis de Partidul Libertăţii (PVV). Comunitatea românească a trimis o scrisoare deschisă către Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European (PE), Consiliul UE, Comisia olandeză anti-discriminare şi partidele politice olandeze, inclusiv PVV. La rândul său, comunitatea bulgară a anunţat organizarea unui protest în faţa Parlamentului de la Haga, pe 21 februarie. „Este cunoscută deja atitudinea pe care Olanda o are în ceea ce priveşte cetăţenii români prin îngreunarea accesului pe piaţa muncii sau prin refuzul de a ne accepta în spaţiul Schengen. La toate acestea, de câteva săptămâni, s-au adăugat atacuri puternice împotriva românilor din Olanda, prin prezentarea în media naţională de cazuri de români infractori, totul culminând cu crearea site-ului de către PVV, partid cu orientări extremiste, prin care olandezii sunt îndemnaţi să îşi exprime dezaprobarea şi furia împotriva est-europenilor”, se arată în scrisoarea comună semnată de Fundaţia DutchRo şi de numeroşi membri ai comunităţii româneşti din Olanda. Semnatarii scrisorii sunt îngrijoraţi nu numai de lansarea site-ului, ci şi lipsa de reacţie a autorităţilor olandeze. Prin această scrisoare, comunitatea românilor din Olanda îşi exprimă indignarea şi îngrijorarea faţă de asemenea încercări de instigare a populaţiei împotriva est-europenilor, inclusiv a românilor. „NE DELIMITĂM CU TOATĂ CONVINGEREA DE ACTELE CRIMINALE SAU ILEGALE ALE UNOR CONAŢIONALI, DAR REFUZĂM SĂ FIM TRATAŢI TOŢI LA FEL ŞI CONSIDERAŢI CRIMINALI, HOŢI, ALCOOLICI, ETC”, se arată în scrisoare. „Mulţi dintre noi avem familii aici, lucrăm pentru instituţii sau companii olandeze, respectăm legile şi contribuim din toate punctele de vedere (economic, cultural, profesional, ştiinţific) la buna funcţionare a statului olandez. Nu dorim decât să ni se dea dreptul de a putea avea o viaţă normală în ţara în care am ales să trăim. Suntem mândri de originea noastră şi cerem să fim trataţi în termeni egali cu toţi cetăţenii UE”, mai scriu românii din Olanda.

SCRISOARE DESCHISĂ Ambasada României la Haga, alături de alte nouă misiuni diplomatice din state membre UE au transmis ieri „Scrisoarea deschisă adresată societăţii şi liderilor politici din Olanda”, exprimându-şi preocuparea faţă de site-ul discriminator. „Noi, şefii misiunilor din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia în Regatul Ţărilor de Jos dorim să ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu lansarea site-ului Meldpunt Midden on Oost Europeanen, unde se pot posta plângeri împotriva cetăţenilor din ţările Europei Centrale şi de Est, care trăiesc şi muncesc în Olanda. Lansarea site-ului, chiar dacă este doar iniţiativa unui partid, nu contribuie la un dialog de substanţă, bazat pe fapte, referitor la situaţia cetăţenilor europeni care lucrează în Olanda. Mai degrabă încurajează percepţia negativă a unui anume grup din societatea olandeză faţă de cetăţenii europeni, o percepţie care nu se sprijină pe fapte. În plus, accentul pus pe un anumit grup de cetăţeni care trăiesc în Olanda este în mod clar discriminatoriu”, se arată în scrisoare.

După popularii europeni, liberalii europeni au condamnat şi ei iniţiativa PVV. Guy Verhofstadt, preşedintele grupului ALDE din PE, şi liderii delegaţiilor partidelor olandeze VVD şi D66 au dat publicităţii o declaraţie comună în acest sens. Premierul olandez, Mark Rutte, refuză însă în continuare să comenteze lansarea site-ului, spunând că nu are nicio legătură cu Guvernul. Totuşi, presiunea politică, inclusiv internă, se intensifică asupra premierului, pentru a se distanţa de site. O altă reacţie oficială a venit din partea Biroului Naţional împotriva Discriminării din Olanda care a răspuns sesizărilor că site-ul PVV incită la stigmatizare, dar că nu este discriminatoriu. Şi partidul xenofob italian Liga Nordului va lansa un site în care va denunţa „fapte şi comportamente reliefante ale imigranţilor extracomunitari”, după exemplul deja creat. La proiect iau parte şi membri ai organizaţiei Voluntarii Verzi, precum şi consilierul local din Milano Max Bastoni. Site-ul va fi „un spaţiu al libertăţii deschis pentru colaborarea tuturor, inclusiv, în mod clar, membri ai forţelor de ordine, cărora le va fi garantat anonimatul”.



12