Comunitatea școlilor în care se învață cu drag

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru o schimbare reală în educație

Comunitatea școlilor în care se învață cu drag

Educație 05 Octombrie 2018 / 19:28 944 accesări

De Ziua Mondială a Educației, școlile unde elevii și profesorii vin cu drag la școală sunt invitate să participe la crearea unei comunități care să promoveze schimbarea reală în educație. Astfel, școlile deschise, prietenoase, care promovează colaborarea și unde rezultate sunt obținute prin lucru în echipă, implicare și incluziune sunt invitate să se înscrie pe www.scoalazburd.ro până la 31 octombrie. „Dorim să-i punem în lumină pe cei care au curajul să aducă schimbarea în școala lor, iar aceia care au nevoie de modele, vor avea acces la resursele generate de școlile Zburd. Imaginați-vă că veți avea în față o hartă cu 50-100 de școli altfel și că puteți merge în vizită la cele din apropiere pentru a vă inspira și a găsi sprijin! Schimbarea pe care o aduce Mișcarea Zburd este că, în loc să ne lamentăm și să rămânem izolați și blocați, ne concentrăm pe ceea ce funcționează, pe poveștile de succes, pe rezultatele obținute la firul ierbii. Atunci când te deschizi către colaborare, rezultatele pot apărea mult mai rapid, prin multiplicare”, spune Simona David Crisbășanu, inițiatoarea proiectului Zburd și liderul Asociației ROI.

Potrivit studiilor OECD – România 2017, „în România, practicile pozitive nu se bucură, în prezent, de vizibilitatea și sprijinul de care au nevoie pentru a ameliora sistemul de învățământ. Evalurile și autoevaluarea școlii sunt încă slab dezvoltate, iar mentoratul există în mare parte doar pe hârtie. Mai mult, aceste practici au fost dezvoltate în absența unei definiții comune a așteptărilor de învățare naționale, a ceea ce înseamnă un proces eficient de predare sau cum arată o școală bună”.

Sunt binevenite, în Mișcarea Zburd,orice școli - publice, private, care funcționează după curriculumul național, după un model internațional sau alternativ - angajate pe drumul schimbării reale și sunt deschise să învețe în continuare, să împărtășească bune practici și să contribuie formarea unei comunități. „Nu sunt definitorii numărul de olimpici, procentul de 100% promovabilitate la Bacalaureat sau numărul proiectelor punctuale, ci eforturile școlii pentru ca fiecare elev să progreseze, mai ales dacă elevii provin din medii defavorizate. Speranța noastră este ca prin această inițiativă, realizată cu sprijinul voluntarilor, săcontribuim la crearea unei mase critice și trecem de la <<Ba se poate!>> la <<Da, se poate!>> în educație!”, a a precizat Simona David Crisbășanu.

Inițierea Mișcării Zburd și crearea www.scoalazburd.ro au fost posibile datorită voluntarilor Ciclaton, care s-au implicat în strângerea de fonduri pentru Zburd în 2015 și 2016, precum și datorită contribuției voluntarilor din partea companieiEloquentix la crearea site-ului.

Asociația ROI (www.aroi.ro) este organizația neguvernamentală care a introdus coachingul în educație, prin derularea cu succes a proiectului-pilot Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro). Proiectul, implementat în perioada 2012-2013 în 5 licee tehnologice cu rezultate slabe la BAC și majoritatea elevilor provenind din medii defavorizate, a demonstrat că este posibilă obținerea de rezultate excepționale atunci când profesorii, elevii, părinții și alți reprezentanți ai comunității lucrează împreună, în echipă, chiar și în medii dezavantajate. Proiectul a continuat prin realizarea filmului documentar “Ba se poate!”, prin formarea a 1300 de profesori din toată țara în metode de facilitare și prin altor proiecte educaționale. Asociația ROI este membru fondator al Federației Coaliția pentru Educație.

Taguri articol


12