Jumătate din angajaţii societăţii "Ages Prodexim" SRL, care asigură curăţenia Spitalului Orăşenesc Medgidia îşi vor pierde locul de muncă. Fără o explicaţie prealabilă, salariaţii firmei au fost anunţaţi de către patronul Aurelia Balotă, că de astăzi sînt în preaviz şi trebuie să îşi găsească un alt loc de muncă. Potrivit uneia dintre salariate, Daniela Lungu, coşmarul a început în urmă cu cinci ani, cînd conducerea spitalului a externalizat serviciul de spălătorie şi îngrijire exterioară. "Odată cu acest serviciu, firma Ages Prodexim SRL a preluat şi cei 56 de salariaţi. În perioada imediat următoare, 31 au fost înlocuiţi, iar acum două zile pe noi cei rămaşi din echipa veche ne-a anunţat că sîntem în preaviz. Mai mult, ni s-a spus să nu mai venim la serviciu nici cele 4 ore/zi cum este prevăzut în codul muncii, iar patronul ne-a promis că ne va plăti perioada de preaviz din buzunarul propriu", a relatat Daniela Lungu. Ea a adăugat, însă, că pînă nu vor primi o informare în scris din partea firmei, toţi cei 25 de salariaţi care nu mai au siguranţa locului de muncă se vor prezenta la program. Patronul societăţii "Ages Prodexim" SRL nu a fost de găsit, însă un alt reprezentant al firmei a spus că "este vorba de o restructurare. Conducerea spitalului nu ne mai acceptă tot personalul pe care îl avem acum".
Curăţenie de mîntuială
La rîndul său, directorul Spitalului Orăşenesc Medgidia, dr. Stere Buşu, s-a declarat nemulţumit de prestaţiile acestei firme care asigură curăţenia în spital şi pentru că administratorul firmei nu a acceptat o renegociere a contractului a redus la jumătate suprafaţa de curăţat. "Acest contract a fost încheiat în 2001 pe o perioadă de 10 ani. Mai mult, acesta nu ne avantajează pe noi ca instituţie sanitară pentru că, în prezent, plătim lunar cîte 500 milioane lei vechi, în condiţiile în care pentru activitatea medicală desfăşurată primim de la Casa de Sănătate 9 miliarde lei vechi. În plus, firma nu şi-a respectat contractul: nu a efectuat investiţiile care s-a angajat că le face, iar cadrele medicale sînt total nemulţumite de serviciul de spălătorie. Am un dosar întreg cu reclamaţii că halatele se întorc de la spălătorie pătate şi rupte", a spus dr. Stere Buşu.
El a adăugat că firma trebuia să asigure o activitate performantă în spălătorie, în spital, dar şi în curtea acestuia. "La începutul contractului firma a dotat serviciul de curăţătorie cu cîteva maşini de spălat noi şi una de lustruit. Mai mult, cele patru hectare de teren din curtea spitalului nu sînt întreţinute şi curăţate", a precizat directorul spitalului. Pentru că acest contract nu poate fi reziliat decît cu acordul părţilor, iar firma "Ages Prodexim" SRL nu a acceptat nici rezilierea, nici renegocierea, directorul spitalului a înjumătăţit suprafaţa de curăţat. "Le-am lăsat doar suprafaţa orizontală şi grupurile sanitare. Infirmierele ne vor ajuta şi ele la curăţenie. Mai mult, această modificare a contractului va aduce spitalului economii de peste 250 milioane lei vechi", a adăugat Buşu. El a recunoscut că una dintre urmările acestei modificări va fi înjumătăţirea personalului care lucrează la curăţenie, însă nu mai poate accepta un contract dezavantajos pentru spital. "Interesul meu este ca să am în spital o curăţenie la parametrii solicitaţi de Ministerul Sănătăţii", a subliniat directorul Spitalului din Medgidia.