Concept puțin cunoscut în România, la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Școala Mamei

Concept puțin cunoscut în România, la Constanța!

Sănătate 24 Februarie 2016 / 17:33 423 accesări

Date ale Institutului Național de Statistică, dar și unele studii ale Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului scot la iveală statistici care ar trebui să-i pună pe gânduri pe oficialii din Sănătate, dar nu numai. De exemplu, în România, rata alăptării exclusive este de 12,6%, față de 30%, cât este media europeană. Totodată, România are, în continuare, cea mai mare rată a mortalității infantile din UE, respectiv 8,5 la mie. Nu în ultimul rând, accesul gravidelor la informații este scăzut: doar 33% dintre mame declarau atunci că au fost instruite asupra alăptării; probleme sunt și în ceea ce privește numărul mare de cezariene la cerere.

UN PRIM AJUTOR Un prim ajutor vine din partea Asociației SAMAS - organizație nonprofit. Reprezentanții asociației aduc, la Constanța, un concept puțin cunoscut în România. Mai exact, pe 1 martie, SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din țară, deschide primul centru de educație perinatală al asociației. Centrul va găzdui Școala Mamei, un loc în care educatorii perinatali SAMAS vor veni în sprijinul mamelor în perioada celor mai importante 1.000 de zile, înainte și după naștere. ”Activitatea educatorului perinatal SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează servicii similare”, se arată într-un comunicat al asociației. Aceasta a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali SAMAS (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului.

OBIECTIVE Obiectivele asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal, dar și îmbunătățirea următoarelor statistici îngrijorătoare privind sănătatea mamei și a sugarului.

Taguri articol


12