Pe măsură ce oamenii caută un stil de viață echilibrat și plin de oportunități, conceptul „orașului de 15 minute” devine din ce în ce mai popular, oferind o soluție inovatoare pentru o viață urbană mai eficientă. Această abordare urbanistică propune un mod de trai în care toate necesitățile zilnice sunt accesibile în doar câteva minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Ansamblurile mixed-use se evidențiază ca răspuns ideal la acest concept, integrând birouri, magazine, parcuri, restaurante și zone de entertainment într-un spațiu vibrant. Astfel, se redefinește interacțiunea oamenilor cu mediul urban și se fac pași spre economia de timp.
În România, cele mai elocvente exemple sunt proiectele mixed-use dezvoltate de compania IULIUS, în Iași și Timișoara, respectiv Palas și Iulius Town.
Palas Iași este primul proiect mixed-use din România. Acesta a fost dezvoltat în urmă cu 12 ani și a devenit un punct de referință pentru locuitorii orașului, pentru cei din regiunea de Nord-Est, dar și pentru Republica Moldova. Proiectul de regenerare urbană realizat în jurul Palatului Culturii integrează o zonă de retail ce reunește cele mai mari branduri internaționale, 8 clădiri de birouri în care au sedii 70 de companii de renume mondial din domenii precum: IT, automotive, software, industrii care au creat peste 14.000 de job-uri, un parc urban spectaculos, cu zone de relaxare de unde poți admira Palatul, un loc de joacă dotat cu trambuline pentru copiii de toate vârstele și mult spațiu verde, unde se și organizează cele mai inedite evenimente.
Cel de al doilea proiect este Iulius Town Timișoara, un complex urbanistic construit după aceleași principii ca cele ale „Orașului de 15 minute” și pe modelul Palas Iași. Și acesta include o zonă de retail, cea mai mare la acest moment din afara Capitalei, 4 clădiri de birouri, unde lucrează în jur de 10.000 de angajați, în cadrul a 50 de companii, parc și numeroase opțiuni de divertisment și recreere. Iulius Town este gândit pentru a oferi o experiență integrată, unde poți merge la job în clădirile de business, copiii pot merge la școală sau grădiniță, după serviciu îți poți lua doza de mișcare la sală sau piscină, poți face shopping și poți participa în mod constant la evenimente precum târguri, festivaluri dedicate muzicii, florilor sau teatrului.
Proiecte destinație, care oferă experiențe urbane
Proiectele de regenerare urbană sunt adevărate destinații în care îți poți petrece timpul liber, o zi din viața cotidiană, dar și un city break. Un astfel de proiect este mereu plin de viață, iar primăvara se dă startul evenimentelor desfășurate în aer liber. La Palas Iași, parcul, dar și amfiteatrul din aer liber se transformă într-o adevarată „scenă”, care adună zeci mii de oameni de-a lungul anului pentru a se bucura de spectacole live, concerte, filme în aer liber, expoziții artistice. Cel mai recent eveniment, care a avut și ecouri pe plan național, este Romanian Creative Week, desfășurat la Iași în luna mai și care are loc și în parcul Palas, ce se transformă timp de un weekend într-un catwalk spectaculos. Cei mai cunoscuți designeri români, dar și oameni din industriile creative își dau întâlnire în cadrul evenimentului „ Romanian Creative Week”.
Însă, ansamblul mixed-use este o destinație în care sunt mereu lucruri interesante de făcut. Astfel, zona de retail reunește sute de magazine, unde găsești cele mai mari branduri internaționale și descoperi cele mai recente trenduri în modă, cosmetice, electronice sau poți savura o gustare delicioasă într-unul dintre numeroasele restaurante și cafenele din zonă.
Un astfel de „oraș” nu este destinat doar unei categorii de public, ci oferă și activități pentru întreaga familie. De exemplu, copiii se pot distra în zona de recreere din parc, ce include un sistem modern de trambuline destinat copiilor de toate vârstele, un carusel spectaculos, dar și evenimente tematice organizate cu diverse ocazii.
Iarna, proiectele mixed-use se transformă în tărâmuri de poveste. La Palas, principala atracție este patinoarul în aer liber, situat în inima parcului, iar la Iulius Town se organizează târguri de sezon, unde concertele și spectacolele de colinde aduc bucurie tuturor.
„Oraș de 15 minute”, în Constanța
Într-un proiect mixed-use în care se aplică principiile unui „oraș de 15 minute”, viața este un amestec constant de activități și oportunități, contexte ce fac viața mai frumoasă și mai ușoară.
Pe același model, compania Iulius urmează să dezvolte un proiect de regenerare urbană la Constanța, transformând 38 de hectare de teren neutilizat într-un veritabil ansamblu mixed-use, ce va reuni diferite funcțiuni, de la birouri și retail, până la cele culturale, educaționale, de distracție și divertisment, dar și un parc nou creat.
Constănțenii vor putea să se bucure de plimbări în parc, să facă shopping la cele mai renumite branduri internaționale, să lucreze în companii de renume mondial, să se relaxeze seara în parc, iar în acest timp, copiii se pot distra în zonele dedicate lor. De la evenimente culturale, festivaluri și expoziții artistice, la spații verzi și zone de locuit și entertainment, de la centre comerciale și restaurante, la funcțiuni publice, acest proiect va oferi locuitorilor din Constanța un stil de viață modern și vibrant, integrat perfect în ritmul urban al orașului, așa cum se întâmplă în toate orașele în care compania Iulius a dezvoltat conceptele sale de proiecte de regenerare urbană.