Un eveniment cu adevărat special a avut loc luni seară, în Piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia. La invitaţia Primăriei Municipiului Constanţa şi a Consiliului Judeţean Constanţa, în colaborare cu Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Orchestra Radiodifuziunii din China a susţinut un concert extraordinar. Artiştii din Republica Populară Chineză au dat startul spectacolului la ora 20.30 şi, timp de o oră şi jumătate, au încîntat publicul estival cu muzica tradiţională şi atractivă a străvechiului popor chinez. Zeci de instrumentişti au defilat pe scenă şi, după fiecare piesă interpretată, au fost aplaudaţi de cele cîteva sute de ascultători şi trecători aflaţi la promenadă în zona Cazinoului. Sensibilitatea cu care melodiile chinezeşti au fost interpretate luni seara au permis înţelegerea mesajului muzical de către public, iar linia melodică a fost suportul pentru instalarea unei armonii care a liniştit sufletul oricărui ascultător.
Printre cele mai curioase instrumente folosite de către artişti la concert se numără chitara specifică muzicii chinezeşti, numită „qin”, naiul, numit „sheng” sau flautul, cunoscut sub numele de „xiao”. Aceste instrumente au putut fi ascultate pentru prima dată de către Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan, de cînd se află în funcţie. Prezent la eveniment, consulul Wang Tieshan a menţionat: „Este un concert special, mai ales datorită faptului că instrumentele muzicale specifice poporului nostru sînt total diferite de cele europene”.
Orchestra Radiodifuziunii Chineze, care a mai susţinut un concert, şi ieri seară, pe scena în aer liber amplasată în Piaţeta Cazinoului, a încheiat, la Mamaia, un turneu desfăşurat în Estul Europei. Artiştii au împărtăşit tradiţia lor muzicală în mari centre culturale, precum Bratislava, Ljubljana, Varna sau Ruse. Cu o tradiţie de peste 50 de ani, Orchestra Radiodifuziunii din China a adus, luni seară, în faţa publicului constănţean, dovada că tradiţia unei culturi muzicale deosebite şi modernismul abordării se pot împleti pentru a crea un spectacol unic. Orchestra este formată din muzicieni instruiţi la cele mai mari instituţii de muzică din China, iar Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan, a mai declarat: „Este pentru prima dată, de cînd sînt în funcţie, cînd particip la un astfel de eveniment. În septembrie, vom încerca să aducem încă o formaţie de instrumentişti, o orchestră la fel de mare ca cea din această seară (n. r. luni seară) şi care va încînta cu muzica tradiţională chinezească”. Vizibil emoţionat şi plăcut impresionat, consulul a mai menţionat, cu ocazia concertului Orchestrei Radiodifuziunii Chineze, că s-a aflat mai aproape de ţara sa.