Concert în acorduri de Verdi, Prokofiev și Schumann

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Teatrul „Oleg Danovski”

Concert în acorduri de Verdi, Prokofiev și Schumann

Cultură 01 Decembrie 2014 / 00:00 868 accesări

Melomanii constănțeni care au onorat invitația la concertul simfonic propus de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, vineri seară, au petrecut clipe de maximă încântare în compania muzicii lui Verdi, Prokofiev și Schumann. Sub bagheta dirijorului Joshua Zona, desemnat în Statele Unite ale Americii ca fiind „Cel mai implicat și de succes dirijor al secolului XXI”, concertul s-a deschis cu uvertura operei „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. A urmat o lucrare de Serghei Prokofiev (1881-1953), cu o poveste interesantă: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Sol minor, op. 16, a cărui partitură originală a fost distrusă într-un incendiu din timpul Revoluției Ruse.

Solista Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră în Sol minor, op. 16 a fost tânăra japoneză Kumi Matsuo, care locuiește, în prezent, la Londra. Aceasta a cucerit publicul meloman prin modul în care a interpretat una dintre cele mai grele partituri din creația lui Prokofiev. Despre acest concert, biograful lui Prokofiev, David Nice, spunea, în 2011: „Acum un deceniu, aș fi pariat că existau doar câțiva pianiști în toată lumea care puteau interpreta cum trebuie al doilea concert pentru pian al lui Prokofiev. Argerich nici nu vroia să se atingă de el, Kissin întârzia să-l învețe și chiar și Prokofiev, ca virtuoz, a avut mari probleme când a interpretat concertul cu Ernest Ansermet și BBC Symphony Orchestra, în anii 1930”.

„Sunt pentru prima dată în România. Sunt foarte încântată că mă aflu aici. A fost o seară minunată, m-am simțit bine pe această scenă. Chiar dacă cel de-al doilea Concert pentru pian al lui Prokofiev este cel mai greu pe care l-am cântat vreodată, orchestra a fost foarte receptivă și mi-a făcut mare plăcere să cânt cu ea”, a spus pianista Kumi Matsuo, care s-a născut în Tokyo, unde a terminat Universitatea de Muzică, pentru a-și continua studiile cu un masterat la Royal College of Music din Londra.

„Eu am mai fost în România, acum câțiva ani, în Bacău. Îmi face mare plăcere să lucrez cu orchestra din Constanța. Mă simt binevenit în acest oraș frumos, Constanța”, a spus și dirijorul Joshua Zona.

PARTITURA ORIGINALĂ, ARSĂ ÎN TIMPUL REVOLUȚIEI RUSE Concertul nr. 2 a fost început în 1912 și finalizat un an mai târziu. El a fost dedicat lui Maximilian Schmidthof, prieten al lui Prokofiev de la Conservatorul din Sankt Petersburg, care s-a sinucis. Lucrarea a avut premiera pe 23 august 1913, în Pavlosk, cu Prokofiev ca solist. După ce partitura originală a fost arsă în timpul Revoluției Ruse, Prokofiev a reconstituit concertul în 1923. Rezultatul final a fost atât de diferit încât compozitorul rus a spus că lucrarea sa ar fi putut fi considerată ca fiind Concertul nr. 4, cel cu numărul 3 având premiera în anul 1921.

A DOUA SAU A PATRA SIMFONIE? O poveste interesantă are și Simfonia nr. 4 în Re Minor, op. 120, de Robert Schumann (1810-1856), care a încheiat programul concertului de vineri seară. Lucrarea a fost compusă în 1842, imediat după Simfonia nr. 1, dar a fost orchestrată și tipărită abia în 1852, după ce simfoniile a doua și a treia apăruseră de mult timp.

Concertul simfonic de vineri seară a fost organizat de Teatrul „Oleg Danovski”, în parteneriat cu Asociația Culturală Thalassa Film & Music Constanța.



12