Vineri seara, pe 18 noiembrie 2016, un eveniment special a atras atenția constănțenilor asupra muzicii blues, o formă și un gen muzical vocal și instrumental derivat din cântecele de muncă (work songs) și gospel ale populației afro-americane, dar apreciate foarte mult și de publicul românesc și din întreaga lume.
La Clubul Amethyst din Constanța, s-au înfățișat în fața publicului: Corneliu Stroe, acompaniament ritmic la baterie, cunoscut profesor de muzică și iubitor al genului jazz – blues, dar și rock; fiica sa, Roxana Stroe, singura chitaristă de blues din România, cărora li s-au alăturat invitații lor speciali - Cătălin Răsvan, chitară bass, unul dintre maeştrii acestui instrument, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Secţia Jazz și Hanno Hoefer, cu vocea, muzicuța și chitara sa, pe care publicul îl cunoștea de când cânta cu formația Nightloosers.
Inițiatorul acestui eveniment deosebit a fost Corneliu Stroe, care, după cum bine știu constănțenii, are o activitate muzicală impresionantă, de peste 30 de ani. Palmaresul lui Corneliu Stroe cuprinde numeroase colaborări, în calitate de percuţionist, cu muzicieni de jazz şi blues români şi străini precum Johnny Răducanu, A. G. Weinberger, Hanno Hoefer, Garbis Dedeian, Mike Godoroja, Cătălin Rotaru, Alexandru Andrieş, Marian Cucu, Anatoly Vapirov-Bulgaria, Ettiene Brunet Franţa, Reinhartd Hammersmith şi Martin Verborg-Germania sau Jurg Solohturnmann din Elveţia, dar şi cu muzicieni care îmbrăţişează alte stiluri: Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Mircea Baniciu, Gheorghe Zamfir, Vasile Seicaru, Mircea Vintilă, Dumitru Fărcaşu, Stelu Enache şi cu grupurile Pasărea Colibri, Direcţia 5, Nightloosers sau Foxy Lady Band. Discografia sa cuprinde şi câte două albume editate în Anglia şi Franţa, câte unul în Elveţia şi Germania, precum şi trei în România. Corneliu Stroe s-a remarcat şi prin numeroasele colaborări şi participări la cele mai prestigioase festivaluri de jazz din Franţa, Germania, Serbia, Elveţia, Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Bulgaria.
Muzica de blues cântată în diferite tempouri, de la lent la foarte rapid, a încântat spectatorii. Contrar impresiei încetățenite, conform căreia există numai blues lent, cei patru muzicieni au uimit cu abordarea diferitelor ritmuri, creând o atmosferă magică, timp de peste două ore, Hanno Hoefer folosind muzicuța pentru a sugera evadarea din cotidian și găsirea climatului emoțional specific refugierii în muzică, potrivită pentru o seară de vineri, de relaxare și de neuitat.
Vezi video aici: