Cea de-a 26-a ediţie a amplului eveniment cultural „Sărbătoarea muzicii” s-a bucurat, la Constanţa, de un public numeros, avînd în program spectacole de calitate, pe toate gusturile. Manifestarea din acest an s-a desfăşurat în trei locaţii distincte, pe platoul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, la sala de concerte a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” şi pe terasa din faţa postului Radio Constanţa.
Seria concertelor a fost deschisă ieri, la ora 10.00, pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, copii din Mangalia şi Constanţa interpretînd o serie de melodii şi prezentînd dansuri moderne. Primii care au urcat pe scena în aer liber au fost copiii din cadrul grupului „Mandolinata”, care au interpretat melodii din folclorul românesc. Programul a fost continuat de Alina Ciolca, Corina Vasilescu şi Raluca Oniscu, de trupa Casei de Cultură din Constanţa şi de elevii Grupului Şcolar „Carmen Sylva” din Eforie Sud, care au prezentat publicului melodii în limba franceză, dar şi dansuri de societate sau populare. Printre cele mai aplaudate coruri de copii s-a numărat şi grupul „Tinemar” din Mangalia, care a prezentat audienţei melodii în limba română, italiană, franceză, engleză, spaniolă, rusă şi chiar latină, scoţînd în evidenţă plurilingvismul european. „Recitalul nostru s-a intitulat «Unitate în diversitate» şi reprezintă un semn de respect şi mulţumire pentru profesoarele din judeţul Constanţa”, a declarat Maria Tudoraşcu, responsabilul Centrului Metodic Francez din Mangalia, din care face parte corul de copii.
Terasa postului Radio Constanţa s-a transformat, cu începere de la ora 16.00, într-o scenă pentru constănţenii şi turiştii aflaţi pe litoral, care au avut ocazia să îşi demonstreze talentele vocale, iar de la ora 17.00, la sala de spectacole a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, a avut loc un concert de muzică clasică, susţinut de elevii instituţiei de învăţămînt. Cel mai… mic solist al concertului, Teodor Dumitru (clasa I), a interpretat la pian lucrarea „Micul negru” de Claude Debussy, iar colegii săi, printre care Ionela Popescu (flaut), Maria Zdralea (pian), Vasile Ignat (clarinet) au prezentat piese clasice din repertoriul internaţional. Spectacolul a fost încheiat de ansamblul folcloric al instituţiei de învăţămînt, care a interpretat melodii populare.
„Sărbătoarea muzicii” la Constanţa s-a încheiat cu un show de dansuri de break-dance, oferit de trupa „Instinct”, precum şi cu un concert extraordinar susţinut de îndrăgita trupă „Voltaj”.
„Sărbătoarea muzicii”, eveniment popular şi festiv de excepţie, care reuneşte, anual, în ziua solstiţiului de vară, 21 iunie, milioane de muzicieni şi melomani, a fost iniţiată în Franţa, în anul 1982, de către Ministerul Culturii, reprezentat de Jack Lang. În prezent, manifestarea are loc anual, în peste 110 ţări şi 250 de oraşe, atît pe scene renumite, cît şi în locurile cele mai neconvenţionale: gări, porturi, mijloace de transport. La Constanţa, evenimentul este organizat de Alianţa Franceză din Constanţa, în colaborare cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Primăria municipiului Constanţa, Casa de Cultură a Sindicatelor, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.