Concesie pentru refugiații creștini din statele musulmane vizate de interdicțiile SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Schimbarea e bună

Concesie pentru refugiații creștini din statele musulmane vizate de interdicțiile SUA

Externe 30 Ianuarie 2017 / 14:20 634 accesări

Lumea continuă să protesteze față de decizia SUA de a interzice accesul imigranților din șapte țări musulmane pe teritoriul american, reproșându-i lui Donald Trump discriminarea rasială și religioasă. Acesta explică decizia prin dorința de a proteja SUA de pericolul terorismului și, pentru a... îndulci, oarecum, controversata decizie care a aruncat în aer liniștea lumii, fie ea musulmană sau creștină, face o concesie în privința creștinilor provenind din respectivele state musulmane. Realitatea este că principalele ținte ale extremismului musulman din Siria, Irak, dar și din alte țări musulmane au fost tocmai creștinii, iar Trump le deschide acestora calea spre SUA, chiar dacă într-un gest aproape ignorat de furia mulțimii protestatare.

”Washington Post” anunță în ediția sa de luni că președintele SUA se declară dispus să facă o concesie pentru refugiații creștini din țările majoritar musulmane vizate de interdicția intrării pe teritoriul SUA. Donald Trump a explicat jurnaliștilor și motivul concesiei sale: ”Creștinii au fost tratați oribil! Dacă erai creștin în Siria, era aproape imposibil sau foarte greu să intri în SUA, dar dacă erai musulman, intrai imediat. Este nedrept, pentru că toți erau persecutați; îi decapitau pe toți, dar în primul rând pe creștini. Mi s-a părut foarte nedrept, așa că îi vom ajuta”.

Donald Trump a semnat, vineri, un ordin executiv prin care a interzis, pentru trei luni, intrarea pe teritoriul american a persoanelor ce vin din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. Deținătorii de Carte Verde sunt și ei supuși interdicției. De asemenea, ordinul executiv interzicea, patru luni, programul federal de primire și reinstalare a refugiaților de toate naționalitățile din țări aflate în război. Google și alte companii cu angajați din aceste șapte state au reacționat rapid: fie i-au rechemat de urgență în SUA, fie le-au interzis să mai plece în călătorii de afaceri, de teamă că nu se vor mai putea întoarce. La rândul lor, companiile aeriene au fost nevoite să anunțe că vor refuza îmbarcarea persoanelor vizate de acest ordin. În Olanda, compania KLM a refuzat îmbarcarea a șapte persoane, deoarece ”demersul nu avea rost, pentru că le-ar fi fost refuzată intrarea în SUA”. Și compania Qatar și-a informat clienții asupra noii situații. O situație ciudată s-a petrecut și pe aeroportul John F. Kennedy din New York, acolo unde doi refugiați din Irak au fost reținuți de polițiști. Ei se aflau în tranzit când Trump a semnat ordinul. Unul a fost eliberat ulterior, iar organizații pentru drepturile omului au cerut ca și al doilea să fie eliberat, dar o instanță va judeca acest caz.

Pentru a mai calma spiritele, Trump a spus că SUA vor elibera din nou vize tuturor țărilor, odată ce politicile în materie de securitate vor fi puse în aplicare în următoarele 90 de zile. Zeci de mii de oameni din statele americane, dar și din întreaga lume au protestat față de interdicțiile președintelui SUA. Ordinul executiv suspendă programul de primire a refugiaților, prin care 85.000 de refugiați din cauza războiului, opresiunii politice și religioase au fost primiți anul trecut în SUA. Ordinul a suspendat pe termen nedeterminat primirea de refugiați din Siria, unde milioane de persoane au fost nevoite să fugă din cauza violențelor, și a impus controale mai dure pentru cetățenii din alte șapte state majoritar musulmane.

Între timp, Donald Trump a avut discuții telefonice cu omologii săi din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în special despre situația din Siria și Yemen, propunând crearea unor zone sigure pentru refugiații sirieni și yemeniți, o idee vehiculată de președintele american încă din timpul campaniei electorale, dar care a întâmpinat opoziția Pentagonului, când a fost propusă de administrația Obama. Trump și regele saudit au căzut de acord asupra importanței aplicării programului nuclear iranian și în privința asigurării că Iranul se va supune angajamentelor sale. Anterior, Trump a promis că va anula acordul cu Iranul, după punerea sa în funcție, însă conversația cu regele saudit a sugerat o abordare mai nuanțată a subiectului. În final s-a discutat despre invitația regelui Salman adresată lui Trump de a coopera în lupta împotriva terorismului și pentru un nou viitor. Trump a avut o convorbire telefonică și cu conducerea de la Abu Dhabi, mai exact cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Discuția s-a rezumat la crearea zonelor sigure pentru refugiați. Potrivit Bloomberg, companii ale familiei Trump au interese de afaceri în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ambele state majoritar musulmane nefiind însă incluse pe lista țărilor ai căror cetățeni au interdicție de a intra în SUA.

Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, a criticat dur interdicțiile președintelui Donald Trump: ”Interdicţia vizând musulmanii va rămâne în istorie drept un mare cadou făcut extremiştilor și susținătorilor acestora. Discriminarea colectivă ajută teroriștii în eforturile de recrutare pentru că adâncește diviziunile exploatate de demagogii extremiști pentru a-și spori rândurile”. Ministerul de Externe de la Teheran a anunțat că le va aplica cetățenilor americani aceleași restricții care le sunt impuse cetățenilor iranieni de autoritățile din SUA, Zarif precizând că această măsură nu se aplică americanilor care au deja o viză valabilă pentru a vizita Iranul.



12