Concluziile anchetei britanice asupra morţii lui Aleksandr Litvinenko

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Autor încă necunoscut

Concluziile anchetei britanice asupra morţii lui Aleksandr Litvinenko

Monden 15 Decembrie 2012 / 00:00 464 accesări

AGENT PENTRU MAREA BRITANIE ŞI SPANIA Fostul ofiţer FSB Aleksandr Litvinenko, care a murit la Londra, în 2006, în urma intoxicării cu poloniu 210, a lucrat pentru Serviciul britanic de Informaţii Externe şi a oferit informaţii Spaniei, într-o anchetă împotriva mafiei ruse. ”Până la moartea sa, Aleksandr Litvinenko fusese deja, pentru un număr de ani, agent regulat plătit şi angajat al MI6, primind instrucţiuni de la un ofiţer identificat sub pseudonimul Martin”, a declarat avocatul Ben Emmerson, care o reprezintă pe soţia fostului agent, Marina Litvinenko. ”MI6 l-a însărcinat pe Litvinenko să colaboreze cu serviciile secrete spaniole, iar informaţiile furnizate de acesta au ajuns direct la procurorii care anchetau crima organizată şi activităţile mafiei ruse în Peninsula Iberică. Agentul a fost plătit de către ambele servicii secrete britanice şi spaniole, într-un cont bancar deţinut împreună cu soţia sa, a declarat aceasta în audierea de la Tribunalul Camden Town din Londra.

MAI MARE PROTECŢIE Aleksandr Litvinenko l-a întâlnit pe Martin, pe 31 octombrie 2006, cu mai puţin de o lună înainte de moartea sa. Ofiţerul care operează sub pseudonimul Martin va depune, la rândul său, mărturie în ancheta menită a găsi motivele din spatele morţii fostului agent, dar nu se va pronunţa asupra vinovăţiei cuiva. Avocatul familiei Litvinenko a subliniat că o astfel de implicare profundă a agentului în operaţiuni ale serviciilor secrete britanice ar fi trebuit să determine Guvernul de la Londra să-i ofere mai multă protecţie. Aleksandr Litvinenko a murit la 43 de ani, în urma intoxicaţiei cu poloniu 210, după ce a băut ceai cu doi foşti colegi, la un hotel de centrul Londrei. A fost un critic al lui Vladimir Putin şi a încercat să expună ceea ce el numea ”operaţiuni ilicite în cadrul serviciului de securitate FSB”. Aleksandr Litvinenko a lucrat atât pentru FSB, cât şi pentru predecesorul KGB, înainte de a fugi din Rusia, în anul 2000.

Pe patul de moarte, Litvinenko a pus moartea sa pe seama lui Putin. Moartea a declanşat un semnal de alarmă că o substanţă extrem de toxică, precum poloniu-210, ar putea fi adusă pe teritoriul Marii Britanii, fără a fi depistată. Cazul a ajuns să fie catalogat drept unul de terorism nuclear. Cei doi cetăţeni ruşi care s-au întâlnit cu Aleksandr Litvinenko sunt foşti colegi ai acestuia din cadrul KGB, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun. Procurorii britanici i-au numit pe cei doi ca suspecţi, dar ambii au negat orice implicare. Totodată, Rusia a refuzat să îi extrădeze pentru derularea anchetei. Andrei Lugovoi, devenit între timp parlamentar rus, susţine că Litvinenko a fost cel care a cumpărat poloniu 210 şi fie el însuşi s-a otrăvit, fie a fost ucis de MI6. Un test cu detectorul de minciuni, la care s-a supus în luna aprilie, a arătat că Andrei Lugovoi nu a avut nicio implicare în moartea lui Litvinenko.

CONCLUZII Joi, anchetatorul britanic Hugh Davies a concluzionat în instanţă că informaţiile care i-au parvenit din partea Guvernului dovedesc, aparent, vinovăţia statului rus în moartea agentului. Acesta a exclus probe împotriva lui Boris Berezovski, un magnat rus în exil în Marea Britanie, care a fost acuzat de moartea lui Litvinenko, de către tatăl agentului. Anchetatorul a renunţat şi la alţi suspecţi, printre care mafia spaniolă sau grupuri de ceceni. Oficialii ruşi au anunţat că şi-ar dori să se implice în anchetă, pentru a face observaţii şi a examina martorii.



12