Concluziile G20 stârnesc nemulţumiri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Concluziile G20 stârnesc nemulţumiri

Externe 29 Iunie 2010 / 00:00 237 accesări

Mai multe organizaţii neguvernamentale, nemulţumite deja de concluziile summit-ului G8, de vineri şi sâmbătă, din Canada, au criticat şi rezultatele întâlnirii G20 de la Toronto, considerate insuficiente pentru dezvoltare şi mediu. ”Scor nul împotriva sărăciei”, se arată într-un comunicat al ONG-ului Oxfam International. ”Membrii G20 au ratat o ocazie de aur pentru a lupta împotriva sărăciei în lume”, a precizat Mark Fried, purtătorul de cuvânt al Oxfam. ”G20 trebuia să stabilească o taxă asupra sectorului financiar pentru a întinde cu adevărat mâna celor 64 de milioane de persoane pe care criza economică le-a împins în sărăcie”, a subliniat el. La rândul său, Kim Carstensen, de la organizaţia Fondul Mondial pentru Natură (WWF International) a declarat că ”participanţii la G20 au venit la Toronto cu un aspirator pentru a elimina din documentul final orice referinţă la energia curată”. La summit-ul de la Pittsburgh (SUA), din toamnă, comunicatul final conţinea opt referiri la acest sector. În cel de la Toronto nu există niciuna, susţine WWF, apreciind că ţara gazdă, Canada, a eşuat în conducerea acestei reuniuni şi în ambiţiile sale.

Peste 600 de persoane au fost reţinute la Toronto, în cele două zile de violenţe din timpul manifestaţiilor împotriva summit-ului G20, au anunţat autorităţile, duminică seara. Pentru a doua zi consecutiv, poliţia canadiană a folosit punctual gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, iar numărul arestărilor din ultimele două zile a ajuns la 605 persoane, potrivit cifrelor oficiale, dintre care 224 duminică. Cu o zi înainte, grupuri de tineri radicali au incendiat vehicule ale poliţiei şi au spart vitrine în apropierea barierei de securitate care interzicea accesul la lucrările summit-ului G20. În cadrul unui raid efectuat la Universitatea din Toronto, poliţia a arestat 70 de persoane suspectate că nu fac parte dintre studenţi. Numeroşi manifestanţi au fost deja inculpaţi. Participanţii la reuniune cereau eliberarea lor, afirmând că mai mulţi dintre ei - dintre care cel puţin o jurnalistă luată în grup - au fost arestaţi pe nedrept. Poliţia a anunţat ieri că unele dintre persoanele reţinute au fost eliberate. Altele urmează să fie puse în libertate în urma unei audieri prevăzute pentru zilele următoare.

Organizarea reuniunilor G8 şi G20 a fost marcată de zile şi nopţi de negocieri intense între participanţi, pentru elaborarea unor comunicate finale într-un limbaj atât de diplomatic încât să nu dezvăluie adevăratul mod de gândire, afirmă un institut de cercetare. Centrul de Inovare pentru Guvernare Internaţională, cu sediul în Canada, a realizat un studiu pe această temă la finalul summit-ului G20. Într-un comunicat final, participanţii au scris, spre exemplu, în loc de ”ne aşteptăm la” ”sperăm să”, notează institutul. Spre exemplu, expresia ”sunt necesare mari eforturi” înseamnă în realitate ”suntem dezamăgiţi până în prezent”, adaugă institutul. Expresia ”împărtăşim obiectivul de a” trebuie interpretată în sensul că autorii ”nu sunt responsabili individual de ce se va întâmpla”, subliniază specialiştii canadieni. Comunicatele finale ale G8 şi G20 sunt pline de expresii de acest gen, institutul recomandând să fie interpretate într-o manieră prudentă.

Taguri articol


12