Concurența dă și cu vorba bună, dă și cu bâta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Concurența dă și cu vorba bună, dă și cu bâta

Economie 19 Iunie 2019 / 19:02 708 accesări
Bogdan Chirițoiu (Consiliul Concurenței): „Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte. Dar numai cu vorba bună nu corectezi oamenii. Trebuie să ai și o bâtă“

Bogdan Chirițoiu (Consiliul Concurenței): „Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte. Dar numai cu vorba bună nu corectezi oamenii. Trebuie să ai și o bâtă“

Comportamentul oamenilor şi al companiilor nu poate fi corectat numai cu vorba bună şi, astfel, trebuie să existe sancţiuni severe, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu - „Eu nu văd o separaţie clară între sancţiune şi prevenţie, eu le văd ca două feţe ale aceleiaşi monede. Nu cred că poţi să faci prevenţie dacă oamenii nu conştientizează riscurile la care se expun. Altfel e predică. Şi, cu tot respectul meu pentru Biserică, se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, să ne facă oameni mai buni, dar numai cu vorba bună şi fără să ai şi o bâtă nu corectezi comportamentul oamenilor. Şi atunci cred că trebuie să existe sancţiuni severe, ca oamenii să fie atenţionaţi, să conştientizeze că există nişte riscuri“. El a explicat că acordarea de sancţiuni are un efect suplimentar important prin publicarea lor - „Abordarea noastră e să dăm sancţiuni care trebuie să fie descurajatoare şi să batem toba cât de mult putem ca să se afle despre ele. Acum, în cazul companiilor mari, cred că nu este atât de dificil. Vorbim, la Uniunea Asigurătorilor (UNSAR), spre exemplue, de companii multinaţionale; acolo nu cred că era un deficit de cunoaştere a legii pentru companiile de asigurări europene sau globale. Dacă vorbim de companii mai mici, da, acolo pot să văd să fie un deficit de cunoaştere pe care să încercăm să îl suplinim, prin tot felul de întruniri la nivel judeţean“. Chirițoiu a subliniat că nu a găsit un echilibru între nevoia de a stopa asocierile de firme să se transforme în carteluri şi pericolul de a speria companiile să se ferească de asociere - „Vorbesc despre experienţe precum UNSAR sau Asociația Română a Băncilor. Undeva trebuie să-i asistăm pe oamenii ăştia să-şi îmbunătăţească practicile, dar fără să creăm un climat în care își spun că e mai sigur pentru ei să nu participe la asociaţii. Deci trebuie să ne asigurăm că, într-adevăr, asociaţiile nu sunt o pepinieră de carteluri, că de asta am sancţionat UNSAR, până la urmă, dar fără să ajungem să pară un comportament mai raţional să nu participi la asociaţii. Cum găsim echilibrul acesta nu ştiu exact“.



Ştiri recomandate

12