Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie din oficiu pe piaţa pîinii şi cele conexe acesteia, din România, pentru a identifica posibile înţelegeri tacite între companiile sau asociaţiile din domeniu în vederea restrîngerii concurenţei pe piaţa românească, afectînd interesele consumatorilor. “Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie din oficiu pe piaţa pîinii din România şi pe pieţele conexe acesteia. Investigaţia urmăreşte o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către anumiţi agenţi economici şi asociaţii de agenţi economici care activează pe aceste pieţe. Controlul inopinat a fost declanşat în urmă cu o lună şi jumătate, în aceiaşi zi şi la aceiaşi oră, în 17 puncte din mai multe judeţe din ţară, în urma unor informaţii pe care le aveam, potrivit cărora, diverşi agenţi economici practică înţelegeri privind preţul pîinii. Pe baza datelor culese, urmează să continuăm procedurile specifice, însă volumul de muncă este foarte mare”, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Alexe Gavrilă.
Potrivit acestuia, verificările se desfăşoară la nivel regional, în această investigaţie fiind implicate judeţe din Moldova, Oltenia, sudul Dobrogei (zona Constanţa), dar şi la Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan. Pe lîngă producătorii de pîine, Consiliul Concurenţei investighează şi pieţele grîului şi prelucrării grîului, a adăugat Gavrilă. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a afirmat, săptămîna trecută, că preţului pîinii este prea mare, în condiţiile în care a fost stabilit în 2003, cînd grîul costa 7,5 milioane de lei vechi pe tonă, iar în acest an, tariful va ajunge, chiar în condiţii de secetă, la 5-5,5 milioane de lei vechi pe tonă. Remeş a mai adăugat că trei sferturi din firmele de pe piaţa pîinii, de la producător la comerciant, fac evaziune fiscală. Reprezentanţii firmelor de morărit şi panificaţie au declarat că recolta redusă de grîu din acest an, reprezentînd aprox. jumătate faţă de anul trecut, va determina creşterea preţului pîinii şi produselor de panificaţie, treptat, cu 5-6% pentru început şi cumulat 30-40% pînă la sfîrşitul anului.