Concurența sparge cartelul din piața carburanților

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
2016 - anul ieftinirii benzinei și motorinei?

Concurența sparge cartelul din piața carburanților

Economie 25 Ianuarie 2016 / 16:46 927 accesări

Președintele CC, Bogdan Chirițoiu: „Din punct de vedere legal, putem interzice OMV Petrom să deschidă noi benzinării, dar măsura ar fi una extremă“

Președintele CC, Bogdan Chirițoiu: „Din punct de vedere legal, putem interzice OMV Petrom să deschidă noi benzinării, dar măsura ar fi una extremă“

Concurența vrea să faciliteze accesul micilor jucători în piața românească a carburanților

Concurența vrea să faciliteze accesul micilor jucători în piața românească a carburanților

Concurența a început în forță noul an și a oprit afacerile aranjate ale unui mic cartel din piața de distribuție angro a carburanților. Amenzile primite de trei firme se ridică la circa 17 milioane lei. Și nu vrea să se oprească aici - potrivit președintelui instituției, Bogdan Chirițoiu, până la finele anului ar trebui să avem o aplicație web pe care să vedem în permanență cât costă benzina și motorina la toți jucătorii. De asemenea, documentația necesară la intrarea în piața românească a carburanților va fi simplificată, pentru ca jucătorii mici să poată vinde aici. Creșterea concurenței într-o piață controlată pe jumătate de OMV Petrom ar duce la scăderea prețurilor, potrivit CC. E o veste bună, având în vedere că, în prezent, suntem tratați cu unii dintre cei mai scumpi carburanți din lume, în ciuda prăbușirii cotațiilor barilului. De ce? Ați uitat? Pentru că accize și, evident, pentru că-i cerere!

MINICARTEL Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 16,9 milioane lei (3,7 milioane euro) trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Cele trei companii sancţionate sunt Tinmar Ind SA Bucureşti (15,28 milioane lei), Planoil SRL Bucureşti (1,31 milioane lei) şi Planoil Industries SRL Bucureşti (306.933 lei). În cadrul investigaţiei, CC a constatat că cele trei companii au fixat preţurile, discounturile şi adaosurile comerciale și și-au împărţit clienţii şi sursele de aprovizionare. Toate companiile amendate au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat astfel de o reducere cu 20% a amenzii. „Am finalizat investigația în piața carburanților. Sunt amenzi în jur de patru milioane euro, care se adaugă celor 200 milioane pe care le dădusem până atunci. Firmele au recunoscut ce-au făcut, deci nu mă aștept să ajungem în instanță, spre deosebire de celelalte sancțiuni de până acum. Își împărțeau clienții și stabileau prețul la care vindeau - e definiția de manual a cartelului“, a declarat președintele Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

SE FACE LOC PENTRU CEI MICI Cu această ocazie, șeful CC a reamintit că, în 2016, autoritatea vrea să lanseze o aplicație web cu prețurile carburanților, ba chiar să facă loc în piață unor benzinari mici, în special pe autostrăzi - „Vom adopta mai multe măsuri prin care să ușurăm intrarea în piața carburanților a companiilor mici. Astfel de măsuri sunt necesare, având în vedere că există o companie care ocupă aproape jumătate din piața de distribuție a carburanților prin benzinării“. Din punct de vedere legal, CC poate interzice OMV Petrom, căci despre această companie este vorba, să deschidă noi benzinării, dar nu ia în calcul această variantă, „pentru că ar fi extremă“. Nu în ultimul rând, Chirițoiu are vrea ca jucătorii din retail să se implice în piața carburanților, așa cum se întâmplă în străinătate, unde multe hipermarketuri au și pompe de carburanți în parcări.



12