Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, ieri, lista cu judecătorii şi procurorii care îndeplinesc condiţiile legale de participare la concursul pentru numirea în funcţii de conducere la instanţe şi Parchete. Astfel, pentru şefia Curţii de Apel Constanţa şi-au depus candidaturile şi au fost admişi să participe la examen judecătorii Adriana Ispas, din cadrul Secţiei Penale a instanţei superioare şi, totodată, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, şi Gabriel-Sandu Lefter, din cadrul Secţiei Civile a Curţii de Apel Constanţa. Ei doresc să ocupe postul actualului preşedinte, judecătorul Nicolae Stanciu, care nu mai are voie să candideze pentru această funcţie deoarece şi-a epuizat cele două mandate la care are dreptul legal. La nivelul Tribunalului Constanţa nu sunt surprize. Actualul preşedinte Vasile Cărbune-Cosac şi vicepreşedintele Teodor Viorel Gheorghe şi-au depus candidaturile şi au fost admişi să participe la concurs. Pentru cel de-al doilea post de vicepreşedinte al Tribunalului Constanţa nu s-a arătat nimeni interesat să concureze, actualul ocupant al acestui post, judecătorul Anca Niţă, anunţându-şi intenţia de a nu participa la examen.
DOUĂ PE UN LOC Pentru funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Constanţa se vor lupta judecătoarele Claudia-Ionela Bojin şi Alina-Gabriela Jurubiţă, ambele din cadrul Secţiei Civile a Judecătoriei Constanţa. Precizăm că postul de vicepreşedinte al acestei instanţe a rămas vacant vara trecută după ce fostul preşedinte Mihail Stănescu-Sas a fost promovat la Tribunalul Constanţa, iar vicepreşedintele Mihaela Cristina Grădinariu a obţinut postul de preşedinte al Judecătoriei Constanţa. Magistratul Florina Izabela Cârstea, din cadrul Tribunalului Bucureşti, şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Medgidia, unde a activat până în urmă cu un an, când a fost transferată la instanţa din Capitală. Actualul preşedinte al Judecătoriei Hârşova, Fănel Stănilă, vrea să ocupe funcţia similară a Judecătoriei Medgidia, pentru care a şi fost admis să participe la concurs. La nivelul Parchetelor, singurul post vacant este cel de prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanţa, pentru care s-a înscris la concurs procurorul Camelia Maria Cenuşe, din cadrul aceleiaşi instituţii.
PROBE Conform programei, pe 26 octombrie, candidaţii vor depune un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei pe care doresc să o ocupe, în perioada 4-16 noiembrie va avea loc testarea psihologică, iar de pe 16 noiembrie până pe 30 noiembrie, candidaţii îşi vor susţine oral proiectul prezentat. Ultima probă din acest concurs va avea loc pe 2 decembrie, când se va desfăşura proba scrisă la materia de management, comunicare şi resursele umane. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 12 decembrie.