Concursul „Spiritul Dunării“ şi-a premiat cîştigătorii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Concursul „Spiritul Dunării“ şi-a premiat cîştigătorii

Cultură 15 Noiembrie 2008 / 00:00 851 accesări

În sala „Alexandru Ciucurencu” a Muzeului de Artă a fost vernisată, ieri, expoziţia de fotografie artistică „Spiritul Dunării“. Manifestarea este integrată proiectului transfrontalier „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“, implementat de Muzeul de Artă din Constanţa, în parteneriat cu Galeria de Artă din Ruse, Bulgaria şi Muzeul „Dunării de Jos“, Călăraşi. La eveniment au luat parte atît artiştii fotografi români, cît şi bulgari ale căror lucrări au fost selectate pentru a face obiectul expoziţiei. În cadrul vernisajului au luat parte directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu, directorul Muzeului „Dunării de Jos“ din Călăraşi, Marian Neagu şi directorul galeriei de artă din Ruse, Elena Velikova.

Imaginile au fost selectate de către o comisie alcătuită din membrii echipei de implementare (15 din partea bulgară, 15 din partea română), cîte cinci pentru fiecare secţiune a concursului: antropologie, culturală şi economică. În concurs au fost înscrise 334 fotografii pentru partea română şi 98 de fotografii pentru partea bulgară. Premiul I a fost cîştigat de bulgarul Valentin Rusev, iar premiul al II-lea i-a fost înmînat lui Răzvan Eremia din Călăraşi. Premiul al III-lea a fost acordat ex-aequo constănţeanului Mircea Stoian şi lui Nikolay Buzov din Bulgaria. Valoarea premiilor a fost cuprinsă între 500 şi 1000 de euro. Ceilalţi artişti fotografi au primit diplome de participare.

Printre cei 15 români ale căror fotografii au fost selectate să participe la expoziţie se află şi artistul plastic constănţean Florin Ferendino. Demnă de remarcat este şi prezenţa a doi elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, care nu au împlinit încă 17 ani: Dan Grigore şi Anamaria Ienaşcu. Alături de aceştia mai expun Maria Miruna Pleşoianu, Florin Rădulescu şi Andreea Aprozianu. Din partea bulgară expun Zlata Stoikova, Ivaylo Kudinov, Dobri Iordanov, Florita Nikolaeva Christova, Georgi Pasev, Mihaylov Momchil, Tania Paseva, Krasimira Kirilova şi Maya Kubratova. Două fotografii au fost integrate în cadrul expoziţiei „hors concours“, realizate de Elena Velikova şi, respectiv, Valentin Alexandriev. Fotografiile care fac obiectul acestei expoziţii vor ilustra volumul de cercetare care va reflecta rezultatele proiectului „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“.

Expoziţia „Spiritul Dunării“ va fi deschisă la Muzeul de Artă pînă pe 5 decembrie, apoi, aceasta va fi itinerată, pe 8 ianuarie, la Călăraşi, pe 6 februarie, la Silistra şi pe 5 martie, la Ruse. Oraşul Silistra este implicat în proiect în calitate de partener asociat. Proiectul „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“, implementat de Muzeul de Artă din Constanţa, în parteneriat cu galeria de artă din Ruse, Bulgaria şi Muzeul „Dunării de Jos“, Călăraşi, este finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE CBC România-Bulgaria 2006. Proiectul transfrontalier lansat în luna septembrie se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni şi şi se va finaliza cu un simpozion. Beneficiarii direcţi ai acestei ample manifestări sînt comunităţile locale din cele trei oraşe, turiştii şi vizitatorii muzeelor partenere, autorităţile publice şi alţi actori ai dezvoltării locale cu responsabilităţi în domeniile economic, cultural şi educaţional.



12